FORTALTE OM BARNDOMMEN: Jeanette Hansen (22) forteller at responsen har vært enorm etter at hun tidligere denne uka sto åpent fram med historien om faren som misbrukte henne seksuelt.  Noe av det som er viktig for 22-åringen er å vise andre som er utsatt for overgrep at de ikke er alene, og at man kan komme seg ut av det og få et godt liv.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTALTE OM BARNDOMMEN: Jeanette Hansen (22) forteller at responsen har vært enorm etter at hun tidligere denne uka sto åpent fram med historien om faren som misbrukte henne seksuelt. Noe av det som er viktig for 22-åringen er å vise andre som er utsatt for overgrep at de ikke er alene, og at man kan komme seg ut av det og få et godt liv. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Fortalte åpent om farens overgrep: - En lettelse å få historien ut

Jeanette Hansen (22) har fått massiv støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jeanette Hansens (22) mål ved å stå åpent fram i Dagbladet denne uka og fortelle om en barndom der hennes egen far misbrukte henne seksuelt, var å hjelpe andre i liknende situasjoner ved å vise dem at de ikke er aleine, og at man kan få et godt liv tross slike vonde opplevelser.

- Jeg håper jeg kan ha bidratt til at det blir mer åpenhet rundt seksuelle overgrep, vold og omsorgssvikt av barn, sier hun.

- Kjempelettelse - Har du angret på at du sto åpent fram med historien?

- Nei, på ingen måte. Det har heller bare gjort meg enda mer bevisst på hvor mye jeg brenner for - og er villig til å jobbe for - at dette snakkes mer om offentlig.

- Har det hatt noe å si for deg personlig at historien er kommet fram?

- Ja, det har vært en kjempelettelse. Også har det vært godt at responsen har vært så positiv.

Den har kommet fra alle kanter, forteller 22-åringen.

- Jeg har fått støtte fra både bekjente og ukjente, og spesielt fra familie og venner, som har betydd mye, sier Jeanette.

I tillegg har både politikere, forskere og Redd Barna rost henne for å tørre stå fram med sin historie.

- Noen har åpnet seg Det er fire dager siden det lengre intervjuet sto på trykk i Dagbladet. I løpet av disse dagene har også andre som har blitt utsatt for overgrep kontaktet Jeanette.

- Det har vært noen som har åpnet seg for meg og fortalt at de har opplevd det samme som meg, sier hun.

- Hva tenker du om det?

VIL HJELPE: Jeanette Hansen sier at motivet hennes ved å stå fram i Dagbladet og fortelle om barndommen er å hjelpe andre som opplever - eller har opplevd liknende overgrep. Foto: FAKSIMILE
VIL HJELPE: Jeanette Hansen sier at motivet hennes ved å stå fram i Dagbladet og fortelle om barndommen er å hjelpe andre som opplever - eller har opplevd liknende overgrep. Foto: FAKSIMILE Vis mer

- Det er vanskelig for meg å si at jeg har hjulpet dem på noen måte, men jeg håper jeg kan ha gjort det, ved å fortelle min historie.

Ville gå til avisa
Når noen forteller åpent at de har blitt utsatt for overgrep som barn, senker det terskelen for at andre som er utsatt også tør fortelle om liknende opplevelser. Det mener Jannicken Jakobsen (37), som blant annet har skrevet boka «Fra løvetann til Solsikke», hvor hun forteller om at hun ble utsatt for overgrep begått av bestefaren.

I likhet med Jeanettes pappa, ble bestefaren til Jannicken dømt for overgrepene mot henne. Det skjedde etter at hun fortalte om dem til sin mor, da hun var 9 år gammel.

Men for Jannickens del tok det mange år før hun sa noe om det bestefaren hadde gjort mot henne - til det hun kaller resten av verden.

- Da jeg var 12 år sa jeg til mamma at jeg ville gå til avisa med det, for alle burde vite det, og jeg ville bli ferdig med det. Hun mente det ikke var noen god ide, så det ble det aldri noe av. Siden har jeg snakket om det med familien, men jeg begynte ikke å fortelle ordentlig om det før for sju, åtte år siden, sier 37-åringen.

- Godt liv Hun valgte da også å skrive en bok om overgrepene.

- Som Jeanette opplevde jeg det som en lettelse å endelig kunne sette ord på historien og følelsene rundt den, sier hun.

- Jeanette er kjempetøff som våger å blottlegge seg på denne måten. Hun er bare 22 år, og har kommet langt. Flere bør fortelle sine lignende historier, sier Jannicken, som sier hun kjenner seg igjen i mye av det Jeanette tar opp i intervjuet.

- Noe av det hun sier, som også jeg trekker fram i boka mi, er at selv om man er blitt utsatt for overgrep, kan man likevel få et godt liv. Uansett hva du har opplevd trenger du ikke identifisere deg med det, du kan selv bestemme hvem du vil være.

SKREV BOK: Jannicken Jakobsen (37) har skrevet boka «Fra løvetann til Solsikke», hvor hun forteller om at hun ble utsatt for overgrep begått av bestefaren. Foto: Privat
SKREV BOK: Jannicken Jakobsen (37) har skrevet boka «Fra løvetann til Solsikke», hvor hun forteller om at hun ble utsatt for overgrep begått av bestefaren. Foto: Privat Vis mer