Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Fortalte eventyr for å få strafferabatt

Det var en metanol-dømt mann (39) som trakk inn finanskjendisene Celina Midelfart og Petter Stordalen i Munch-saken. Målet var å få strafferabatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det var en eventyrhistorie, og jeg trodde aldri på at dette var en realitet, forklarte 39-åringen som vitnet i Munch-rettssaken i går.

39-åringen ble høsten 2002 arrestert for å ha solgt metanolsprit i den såkalte Mosse-saken. 22. august 2004 skjedde Munch-ranet, og samme høst ble 39-åringen kontaktet av en han omtalte som «kunsthandleren fra Ski».

Ifølge 39-åringen hevdet denne mannen etter hvert at han hadde finanskjendiser som interessenter til å kjøpe tilbake «Skrik» og «Madonna». 39-åringen forteller at han kjente den Munch-tiltalte østfoldingen (38), og at han derfor var villig til å være med i et forsøk på å kjøpe kunstskattene tilbake.

Fotografier

På dette tidspunktet hadde 39-åringen blitt tiltalt etter den såkalte giftmordsaken.


-  Jeg tenkte på at kunne jeg medvirke til å finne Munch-maleriene. Det kunne hjelpe meg i metanolsaken. Derfor kontaktet jeg 38-åringen, som på den tid var min venn, forklarer 39-åringen.

Han er seinere dømt i metanol-saken, men dommen er ikke rettskraftig.

De såkalte forhandlingene pågikk i oktober-november 2004. Den tiltalte 38-åringen skulle skaffe polaroidfoto av bildene fra tiltalte Bjørn Hoen, som statsadvokaten mener organiserte selve Munch-ranet.

Kunstkjendiser

Hoen skaffet aldri polaroidbilder, og det påståtte forhandlingsopplegget løp ut i sanden.

Advokat Morten Furuholmen, som forsvarer Bjørn Hoen, har stevnet både Ski-mannen og Petter Stordalen som vitner, og dette står fast.

Etter det Dagbladet får opplyst, skal Ski-mannen ha hatt kontakt med seriøse kunstpersonligheter i den aktuelle perioden med sikte på et eventuelt tilbakekjøp av maleriene.

MISBRUKT: Celina Midelfart
MISBRUKT: Petter Stordalen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!