Fortalte ikke alt

Forklaringene til statsminister Kjell Magne Bondevik i Telia/Telenor-skandalen slår nå alvorlige spekker. Hemmeligstemplede dokumenter viser at regjeringen hele tida har vært klar over de store problemene som kunne oppstå i Telia/Telenor-fusjonen. Dette fikk Stortinget aldri vite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette kan føre til Bondevik-regjeringens fall. Å holde tilbake informasjon for Stortinget, er det mest alvorlige en regjering kan gjøre.

I går friga regjeringen en rekke hemmeligstemplede dokumenter som kaster nytt lys over regjeringens arbeid med Telia/Telenor-fusjonen. Krangelen med svenskene, som i desember endte med at hele prestisjeprosjektet havarerte, ble langt på vei forutsett av regjeringens egne juridiske rådgivere.

Visste ikke

Flere juridiske notater utarbeidet for Samferdselsdepartementet, lenge før bråket oppsto, spådde at uenighet om aksjonæravtalen og dens betydning kunne komme opp. Det var bestemmelser i aksjonæravtalen som skulle sikre Norge mot å bli overkjørt av svenskene. I et notat fra 15. mars 1999 fastslår advokatfirmaet BAHR - regjeringens juridiske rådgivere - at styrevedtak i Telia/Telenor vil være gyldig, selv om vedtaket skulle stride mot aksjonæravtalen. Dette utdypes 26. august 1999: «Stillingen er således at enhver flertallsbeslutning i styret vil være en gyldig beslutning, selv om den skulle medføre at det blir vedtatt beslutninger i strid med bestemmelser i aksjonæravtalen.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer