Fortalte ikke sannheten

Her er Tore Tønnes uttalelser til Dagbladet - som viser at den tidligere helseministeren holdt sannheten om sitt forhold til Aker RGI skjult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagbladet intervjuet Tore Tønne for to uker siden - før Tønne-saken ble kjent.
  • Da benektet Tønne både lånet og oppdragene han har hatt for Kjell Inge Røkke.

Før Dagbladet publiserte den første artikkelen om honoraret på 1,5 millioner kroner som Tore Tønne i oktober fikk som betaling for sin jobbing med Aker Kværner-fusjonen, svarte han på Dagbladets spørsmål i to lengre samtaler.

Siden den gang har han ikke ønsket å svare på spørsmål. Heller ikke da Dagbladet snakket med Tønne i går ettermiddag.

- Jeg har ingen kommentarer, sier han.

- Kan vi få stille deg noen spørsmål?

- Nei, det er ingen vits, svarer Tønne og legger på.

De svarene den tidligere helseministeren ga i de to første intervjuene for to uker siden, viser at Tønne motvillig har endret forklaring.

Gale påstander

I intervjuene kommer Tønne med tre sentrale påstander:

Påstand 1: - Jeg hadde ikke oppdrag for verken Aker RGI eller andre i forbindelse med at Aker Maritime kjøpte Kværner.

Sannheten: Tønne fikk 1,5 millioner kroner for å ha jobbet fram Kværner-løsningen i fjor vinter. Advokatfirmaet BA-HR foresto utbetalingen, men Dagbladet har avslørt at den egentlige betaleren var Kjell Inge Røkke.

Påstand 2: - Jeg har ikke hatt noe låneforhold til Aker RGI.

Sannheten: Gjennom familieselskapet Tønne Consult erkjenner Tønne nå å ha et lån på tre millioner kroner i Aker RGI.

Påstand 3: - Jeg har bare hatt ett oppdrag for Aker RGI. Det var i sommer.

Sannheten: Ifølge BA-HR har Tønne hatt en rekke oppdrag for Kjell Inge Røkke.

Uvillig

I de to intervjuene Dagbladet gjennomførte med Tønne, gjentas spørsmålene om disse forholdene en rekke ganger. I svarene viser Tønne en åpenbar uvilje mot å avsløre at det eksisterer meget tette økonomiske bånd mellom ham selv og Røkke. Det ville kunne ramme hans renommé og skape habilitetsproblemer.

I et internt notat fra BA-HR framgår det at Tore Tønne skal ha tatt opp et lån hos Aker RGI mens han satt som konsernsjef i Norway Seafoods. Det ville i så fall bety at Tønne skyldte Røkke penger mens han satt som helseminister. BA-HR har siden sagt at opplysningen var feil, noe også Tønne presiserte overfor Dagbladet i sitt første intervju, og la til:

- Nå vet jeg for øvrig ikke om det heller hadde vært noen sak om jeg hadde hatt noe lån i Aker RGI, men det har jeg altså ikke hatt.

- Og du har heller ikke hatt noe lån fra Aker-systemet etter at du sluttet i Norway Seafoods?

- Jeg har hatt et forhold til Aker RGI etterpå. Jeg har jo arbeid for Aker RGI gjennom det selskapet som jeg driver. Men det er ikke noe personlig låneforhold.

- Det er vanlige honorarer for jobb?

- Ja, riktig.

- Det som er viktig for oss å få fastslått 100 prosent, er at du ikke har hatt noe låneforhold til noe selskap i Aker RGI-systemet?

- Nei, altså i den tida jeg satt som konsernsjef, hadde jeg ikke noe mellomværende, og jeg hadde heller ikke aksjer eller noe låneforhold verken til Norway Seafoods eller til Aker RGI. Nå har jeg oppdrag i systemet som gjør at jeg har økonomisk mellomværende mellom mitt selskap og Aker RGI.

- Bare ett oppdrag

Flere ganger presiserte Tore Tønne at han bare har hatt ett oppdrag for Aker RGI. Slike oppdrag kan skape habilitetsproblemer når han møter som nestleder i Kværners styre. I intervjuet sier Tønne:

- Jeg har hatt ett oppdrag for Aker RGI. Det dreide seg ikke om Kværner.

- Bare ett oppdrag?

- Ja, ett stort oppdrag for Aker RGI fra i sommer av og utover høsten.

- Kan du si hva slags oppdrag det var?

- Nei, det kan jeg ikke gjøre, for det er jo interne forhold, det.

- Jeg skjønner. Men fra du gikk av som statsråd til du gikk inn i Kværner-styret, jobbet du ikke for Aker-systemet?

- Nei, nei.

- Det er først nå i sommer du har begynt å ta oppdrag for dem?

- Ja.

- Du har altså verken jobbet eller mottatt honorar fra Aker RGI i perioden fra du gikk av som statsråd og fram til i sommer?

- Nei, helt riktig.

- Ila du deg sjøl en karantene etter statsrådsperioden?

- Jeg vurderer jo alle forespørsler som jeg får, ut fra at jeg ikke vil risikere å komme i konflikt med det jeg har gjort tidligere. Jeg vet jo hvor utsatt man er for det, så jeg forsøker jo å ikke utsette meg for noe i så henseende. Det er stadig slik at det er spørsmål om å gjøre ting i næringslivssammenheng som grenser inn på tidligere arbeidsområder i regjeringen. Det er jeg påpasselig med ikke å gå inn i.

Benektet honorar

Seinere samme dag intervjuet vi Tønne for andre gang.

- Har du eller selskapet ditt mottatt honorar for Kværner-jobbing?

- Ikke for Kværner-jobbing, nei. Kværner er et personlig forhold. Jeg er styremedlem. For det mottar jeg styrehonorar. Og det er det.

- Så du har ikke jobbet for at Aker Maritime skulle få overta Kværner på oppdrag for Aker RGI?

- Nei.

- Og du har heller ikke hatt andre oppdragsgivere i denne jobben?

- Nei, jeg har ikke det. Men hør her! Jeg har jo et selskap som jeg har hatt oppdrag for i forskjellige sammenhenger.

- Men du har altså ikke jobbet for Aker RGI i forbindelse med Kværner-prosessen?

- Nei.

- Men vi har sett dokumentasjon som viser at du skal ha bedt om å få utbetalt 1,5 millioner kroner i forbindelse med arbeid knyttet til oppkjøp av Kværner?

- Det har i hvert fall ikke noe med Aker RGI å gjøre. Det er ikke et oppdrag for dem. Jeg har ikke hatt slikt oppdrag for Aker RGI.

- Men du benektet i sted at du hadde hatt oppdrag i forbindelse med oppkjøpet av Kværner?

- Jeg har gjennom mitt selskap bare hatt ett oppdrag for Aker RGI. Og det har ingenting med Kværner å gjøre. Det hadde jeg i sommer og utover høsten.

- Men vi sitter altså på et honorarkrav som viser at du ber om 1,5 millioner kroner for arbeid med oppkjøp av Kværner - en regning vi mener du har skrevet?

- Ja, det er riktig. Men den er ikke til Aker RGI. Den knytter seg til oppdrag som jeg selvfølgelig ikke kan gå inn på hva går ut på, eller hvem det er for. Det at jeg gjennom mitt selskap har hatt oppdrag, har jeg ikke problemer med å bekrefte.

- Og det gjelder også i forbindelse med Kværner-jobbing?

- Ja.

- Da stusser jeg litt over at du tidligere var så kategorisk da du avviste å ha hatt oppdrag som har noe med Kværner å gjøre?

- Jeg har ikke hatt oppdrag for Aker RGI som har med Kværner å gjøre.

Pumpet opp

Onsdag i forrige uke kunne Dagbladet avsløre hvordan advokatfirmaet BA-HR sørget for å pumpe opp en regning firmaet sendte til Aker RGI med 1,5 millioner kroner. Pengene skulle, i forståelse med Kjell Inge Røkke, seinere utbetales til Tore Tønne.

Hos Økokrim pågår etterforskningen av «alle sider av Tønne-saken» nå for fullt.

AVSLØRT: - Det er stadig slik at det er spørsmål om å gjøre ting i næringslivssammenheng som grenser inn på tidligere arbeidsområder i regjeringen. Det er jeg påpasselig med ikke å gå inn i, sa Tore Tønne for to uker siden. Bildene er tatt i en annen sammenheng.