DOMMEN FALT MANDAG: Mirian Yanira Befring var jurymedlem i Eirik Jensen-saken. Her forteller hun om hvordan de siste månedene har vært. Reporter: Angelica Hagen. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Fortalte ikke vennene at hun satt i Norges-historiens siste jury

Mirian Yanira Befring (48) satt dag ut og dag inn i månedsvis og analyserte Eirik Jensen. Men sier hun har full tillit til dommerne som tilsidesatte kjennelsen hun var med på å komme fram til.

.- Det har vært flott å være med å gjøre en forskjell, og å bidra til samfunnet, sier fotograf og journalist Mirian Yanira Befring (48) til Dagbladet.

Sjokket

Etter ukesvis med intens konsentrasjon, lytting og notering, før flere intense dager på tampen der timelange diskusjoner skulle ende i en konklusjon, var Befring og de ni andre medlemmene Norges-historiens siste jury i dag klare til å fortelle offentligheten sin konklusjon.

STOLT: - Vi gjorde vårt beste, vår samfunnsplikt, sier Mirian Befring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STOLT: - Vi gjorde vårt beste, vår samfunnsplikt, sier Mirian Befring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Eirik Jensen var skyldig i grov korrupsjon. Men ikke i hasjsmugling.

Der den tidligere stjernepolitimannen var dømt til 21 års fengsel i tingretten, ville en slik dom medføre en drastisk redusjon i årene han måtte sitte bak murene.

En drøy time tok det før fagdommerne, med lagdommer Kristel Heyerdahl i spissen, effektivt skjøt ned den konklusjonen. De satte juryens kjennelse til side, og med mindre Jensen og hans forsvarerteam når fram med en anke til Høyesterett må hele Jensen-saken behandles i lagmannsretten på nytt.

Stoler 100 prosent på dommerne

Noen timer etter at det verste kaoset har roet seg møter Mirian Yanira Befring i Dagbladets TV-studio. Det har vært en voldsom dag, medgir Befring.

- Hva tenkte du da dommerne satte kjennelsen deres til side?

- Jeg tenkte egentlig ingenting. Jeg var bare konsentrert på å høre hva de hadde og si. Jeg tenker at de kan sin jobb, og at de er bedre i juss enn meg, sier Befring til Dagbladet.

- Jeg tenker at den avgjørelsen er rett, fra deres ståsted. De kan dette mye bedre, og jeg stoler 100 prosent på dem.

- Eirik Jensen sa at dette var å spytte på juryen, hva tenker du om det?

- Det synes jeg ikke. Vi gjorde vårt beste, vår samfunnsplikt. Dette var svaret vi hadde, folk har meninger uansett. Vi må bare forholde oss til fakta, vi ga dette svaret og det må folk forholde seg til.

- Vi har diskutert alt, vi har gått igjennom flere hundre tusen sider dokumenter og sms-er, sier Befring.

- Var det stor uenighet?

- Ikke egentlig. Jeg hadde trodd det skulle bli stor uenighet, men vi var egentlig ganske samstemte. Det vi hadde som mål var å gå igjennom alt og komme fram til en beslutning. Vi jobbet til vi alle kjente at vi var klare til å gi et svar.

KAOTISK: 28. januar skulle Eirik Jensen få svar på om han ble dømt skyldig, eller frifunnet for narko- og korrupsjonstiltalen. I stedet ble alt snudd på hodet. Video: Nicolai Delebekk / Kristoffer Løkås / NTB Scanpix. Redigering: Marie Røssland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Sa ingenting

- Hvorfor tok det så lang tid?

- Fordi det var så mye dokumenter. Vi gikk igjennom ting både to og tre ganger, og diskuterte i plenum. Det har vært en veldig, veldig interessant sak. Vi i juryen har blitt godt kjent og en veldig sammensveiset gruppe. Nå må vi gi hverandre litt rom til å være hver for oss, men vi har snakket om å treffes. Vi vil treffes som venner, men vi kan ikke møtes for å feire en dom.

SNAKKER UT: Svenske Mirian Befring var jurymedlem i Eirik Jensen-saken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SNAKKER UT: Svenske Mirian Befring var jurymedlem i Eirik Jensen-saken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Har dere klart å holde dere unna mediene?

- Når du går forbi en kiosk ser du aviser, ser du på TV kommer du alltid borti det. Men jeg har ikke gått aktivt inn og lett etter informasjon på nettet. Jeg har forholdt meg til det som kom fram i salen.

- Har du fått mange spørsmål fra folk du kjenner?

- Jeg har ikke fortalt folk at jeg har sittet i juryen, men de fleste vet det vel. Om jeg har fått spørsmål har jeg svart at jeg ikke har kunnet kommentere det.

Ord for ord

Lagdommer Kristel Heyerdahl sa følgende da fagdommerne opphevet juryens kjennelse i saken mot Eirik Jensen, sjokkbølgene gikk gjennom salen og den tidligere stjernepolitimannens lettelse ble snudd opp-ned:

- Lagmannsretten har truffet følgende beslutning, begynte Heyerdahl ifølge NTB.

- Går lagrettens kjennelse ut på at tiltalte ikke er skyldig, men retten finner det utvilsomt at tiltalte er skyldig, kan retten enstemmig beslutte at saken skal behandles på nytt for andre dommere, jevnfør straffeprosesslovens paragraf 376 a første ledd. Dette er en snever unntaksregel som ivaretar hensynet til å unngå klart uriktige frifinnelser, jamfør Rettstidende 2007, 17-23, avsnitt 19. Lagretten har svart nei på spørsmål 1. Lagmannsretten finner det utvilsomt at tiltalte er skyldig etter tiltalen post 1 og beslutter enstemmig at saken skal behandles på ny med andre dommere, jamfør straffeprosesslovens paragraf 376 a første ledd, første punktum, sa Heyerdahl.

- Lagretten har svart ja på spørsmål 3 og 4. Lagmannsretten finner at post 1 i tiltalen, som er besluttet behandlet på ny, ved den nye behandlingen bør behandles sammen med post 2 i tiltalen, jamfør straffeprosesslovens paragraf 376 a andre ledd, andre punktum. Saken mot Eirik Jensen skal etter dette i sin helhet behandles på ny for andre dommere. Beslutningene jamfør straffeprosessloven (...) er enstemmige. Eirik Jensen, forsto du denne beslutningen fra lagmannsretten?»

Eirik Jensen svarte:

- Egentlig ikke, men ja.