SIKTET: Ap-ordfører Rune Øygard er siktet for flere seksuelle overgrep mot ei jente under 16 år. Arkivfoto: ESPEN RØST
SIKTET: Ap-ordfører Rune Øygard er siktet for flere seksuelle overgrep mot ei jente under 16 år. Arkivfoto: ESPEN RØSTVis mer

Fortalte klassen om overgrepssaken

- Jenta ønsker å unngå rykteflom, sier advokaten til fornærmede i ordførersaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den unge jenta som har anmeldt Vågå-ordfører Rune Øygard (52) for flere seksuelle overgrep, har siden saken kom for dagen i forrige uke ønsket å fortelle omgangskretsen om den vanskelige situasjonen.

- Hun har valgt å være åpen, og har fortalt om saken til de hun føler var nødvendig for å unngå en rykteflom, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal til Dagbladet.

Ifølge NRK har det antatte overgrepsofferet blant annet stått fram i skoleklassen for å bekrefte at det er hun som er fornærmet. Jenta har forstått at det har vært kjent blant mange lokalt hvem den siktede Ap-ordføreren er, og har forventet at Øygards navn også kunne bli kjent i mediene - noe som skjedde i dag da siktede selv sto fram via kommunens nettsider.

Fornærmede er i den utvidede familie- og bekjentskapskretsen til siktede.

- I små lokalsamfunn sprer slik informasjon seg raskt. Det har hun vært klar over lenge, sier Braathen Hjortdal.

Hun understreker at det ikke er offentligheten rundt saken, men selve handlingene, som er den store belastningen for hennes klient.

- Gjentatte overgrep Rune Øygard ble anmeldt mandag i forrige uke, da fornærmedes foreldre hadde fått vite om hva som skal ha skjedd. Nå er ordføreren siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, etter Straffelovens § 196, som i utgangspunktet har en strafferamme på seks års fengsel.

Overgrepene skal ha skjedd i perioden 2009-2011. I et dommeravhør onsdag i forrige uke ga jenta detaljer om handlingene.

- Det dreier seg om gjentatte overgrep. Siden etterforskningen pågår kan jeg ikke gi ytterligere opplysninger om selve straffesaken, sier bistandsadvokaten.

Hun er ikke enig med siktedes forsvarer i at anklagene er så lite konkrete at «ord står mot ord».

- Dette er en sak der det blant annet er gjort beslag av bevismateriale, sier Braathen Hjortdal.

Ordførerens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, fortalte i går til VG at siktede har sendt ei liste til politiet med 30 personer fra lokalmiljøet som han ønsker skal avhøres som vitner, særlig om relasjonen mellom Øygard og jenta.

- Er jenta redd for ikke å bli trodd?

- Alle som er fornærmet i slike saker vil ha den frykten i seg - «tenk om de ikke tror meg?», sier bistandsadvokat Braathen Hjortdal.

Sjekker mobiltelefoner Rune Øygard stiller nekter straffskyld. Politiet har tidligere signalisert at det kan bli aktuelt å utvide siktelsen, men det har foreløpig ikke skjedd. Da ordføreren ble pågrepet, ransaket etterforskerne både boligen og hytta hans, der det ble gjort en rekke beslag , blant annet mobiltelefoner og PC.

- Disse er videresendt til analyse. Det er for tidlig å si hva som finnes i beslagene, sier påtaleansvarlig Lars Rune Ringvik ved Gudbrandsdal politidistrikt, til Dagbladet.

Ordførerens forsvarer Mette Yvonne Larsen sa i helga at Øygard stiller seg helt uforstående til anklagene.

- Han har ikke begått disse handlingene, og skjønner ikke hvorfor han blir anklaget for det heller, sa hun til Dagbladet.

- Hva er foranledningen for at anklagene kommer nå?

- Det har han sagt noe om i avhør, men det får etterforskningen avdekke.