Fortalte kollega om trusler før drapet

- Jeg vet ikke om han tok det alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske frelsesarmé-offiseren Bo Brekke (50) ble torsdag skutt og drept i lokalene til Frelsesarmeens hovedkvarter i Paksitan.

En venn og tidligere kollega av Brekke, Jostein Nielsen, sier til Vårt Land i dag at Brekke hadde mottatt trusler før drapet. Han fortalte Nielsen om truslene.

- Han var ikke redd. Jeg vet ikke om han tok det helt på alvor, men han visste at det var en risiko forbundet med truslene, sier Nilsen som karakteriserer kollegaen som uredd, ærlig og tydelig.

- Det var forferdelig, sier Nielsen til Vårt Land om hvordan det var å motta budskapet om at Brekke var død.

- Jeg håpet at det var en ulykke, eller at han var på feil sted til feil tid. Jeg sa  «Det verste scenariet er at han ble skutt av sine egne». Siden har jeg vært mer eller mindre apatisk, sier Nielsen.

Flere mistenkte 

Politiet i Pakistan har ansvaret for drapsetterforskningen. Deres hovedmistente er den tidligere nestelederen på Frelsesarmeens kontor i Lahore i Pakistan. Han ble suspendert fra sin stilling på grunn av mistanker om underslag.

Den tidligere nestlederen var under etterforskning for å ha bedratt Frelsesarmeen i en eiendomshandel i Islamabad.

TIL MINNE OM BO BREKKE:  Den drepte frelsessoldaten ble minnet i Frelsesarmeens lokaler i går. - Han mottok trusler før drapet, forteller kollega og venn Jostein Nielsen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
TIL MINNE OM BO BREKKE: Den drepte frelsessoldaten ble minnet i Frelsesarmeens lokaler i går. - Han mottok trusler før drapet, forteller kollega og venn Jostein Nielsen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Vi vet at han har vært i konflikt med Bo Brekke i forbindelse med en eiendom i Islamabad-området, sier etterforskningsleder Ahsan Younus til Aftenposten.no.

Nestlederen er avhørt av politiet, men ikke formelt siktet. Politiet tror at flere personer er involvert i drapet.

- Han har ikke innrømmet noe foreløpig. Vi har heller ikke funnet drapsvåpenet ennå. Noen har hjulpet gjerningsmannen med å skaffe til veie og senere skjule våpenet, sier Younis til Aftenposten.

Funnet i en blodpøl

Det var major Peter Scadden (63) som fant Bo Brekke drept.

- Vi hadde holdt en samling for en kollega som skal slutte, og stod ute i gangen etterpå og pratet sammen. Klokken var rundt 18.20. Bo Brekke gikk forbi og fortalte at han skulle hjem, forteller Scadden, som er fra New Zealand til Aftenposten.

Ti minutter senere hørte han et smell. Etter kort tid kom en kollaga og fortalte at en port som normalt er låst var åpen. Da han gikk inn i hovedbygningen fant han Brekke liggende på gulvet i en blodpøl.

Scadden ønsker ikke å kommentere opplysningene rundt eiendomskjøpet av hensyn til egen sikkerhet. Han forteller at de ansatte som er vant til korrupsjon og farlige situasjoner nå føler seg utrygge.

- Nøt internasjonal anerkjennelse

Brekke var utpekt av Frelsesarmeens internasjonale hovedkvarter i Storbritannia til å lede armeens arbeid i Pakistan sammen med sin kone.

Han var en anerkjent leder som kollegere og venner hadde stor respekt for.

- Han var en engasjert frelsesoffiser som overbeviste om sitt kall til tjeneste, og ikke vek tilbake for vanskelige oppgaver, sier leder av Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene, kommandør Carl Lydholm.

- At han nøt internasjonal anerkjennelse innenfor Frelsesarmeens verden, ble understreket ved at han tidlig i sin tjeneste ble gitt betydelig ansvar på Sri Lanka, i Bangladesh, i Russland, og nå sist var leder av en stor Frelsesarmé i Pakistan. Bo Brekke var kreativ og varmt engasjert i arbeidet for sine medmennesker, mener Lydholm.

SKUTT: Bo Brekke ble skutt i hodet på Frelsesarmeens hovedkvarterer i Lahore i Pakistand. Brekke ledet organisasjonens arbeid i Pakistan.
ÅSTEDET: Pakistansk politi utenfor Frelsesarmeens hovedkvarter i Lahore der Bo Brekke ble funnet drept.