Alternativ terapeut dømt

Fortalte Oddmund (67) at han ikke hadde kreft, men «forkalkning». Dømt til 75 dagers betinget fengsel

Oddmund Rønningsbakken (67) døde etter svært smertefullt sykeleie, etter å ha valgt «resonansterapi» i stedet for legebehandling.

DØMT: Den alternative terapeuten (62) ble dømt for å ha behandlet Oddmund Rønningsbakken (67), men slipper å sone. Foto: Privat
DØMT: Den alternative terapeuten (62) ble dømt for å ha behandlet Oddmund Rønningsbakken (67), men slipper å sone. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En 62-årig alternativ terapeut er i Hedmarken tingrett funnet skyldig i å ha behandlet kreft uten å være helsepersonell. Han er derfor dømt til 75 dagers betinget fengsel og til å betale 50 000 kroner i bot.

Ifølge dommen var terapeuten sterkt medvirkende til at Oddmund Rønningsbakken (67) avsluttet kreftbehandlingen på Rikshospitalet og i stedet lot seg behandle av hans «resonansterapi». Et år etter diagnosen døde Oddmund, etter et svært smertefullt sykeleie.

Dagbok viktig bevis

«Det er alvorlig at [terapeuten] nærmest overtar behandlingen etter at han er kjent med kreftdiagnosen, og at han samtidig gir uttrykk for at Rønningsbakken ikke har kreft», skriver fagdommer Ola P. Svor i den 15 sider lange dommen.

Retten fester stor lit til Oddmunds egen beskrivelse av behandlingen i dagboka han møysommelig førte gjennom hele sykeleiet.

«Og han presiserte sterkt at det ikke var kreft, men en forkalkning, og det er ikke farlig, sa han. 'Inte ens kreft är farligt!'», skriver Oddmund om en samtale med terapeuten 30. juni 2013.

Terapeuten er dømt i hht. lov om alternativ behandling. Å behandle alvorlig sykdom uten å være helsepersonell har en strafferamme på tre måneders fengsel - i særdeles skjerpende omstendigheter er rammen to år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer