Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vold i hjemmet:

Fortalte om mishandling hjemme - barnehagen gjorde ingenting

Først etter tre år gikk styreren videre med saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år fortalte tre søsken barnehagepersonalet i Bergen om hvordan de ble slått og lugget hjemme. Først etter tre år gikk styreren videre med saken.

Det første notatet om hva barna hadde fortalt om vold i hjemmet ble levert til barnehagestyreren i mars 2013. I notatet står det at barnet har fortalt at det har blitt utsatt for vold hjemme, og notatet ga videre indikasjon på alvorlig omsorgssvikt, ifølge Bergensavisen (BA). Styreren valgte å ikke melde fra om saken, ifølge avisa.

Et nytt notat et drøyt år senere førte heller ikke til at saken gikk videre. Styreren forklarer selv hvorfor det ikke ble sendt inn en bekymringsmelding, på følgende måte: «Feighet, lite relasjonelt mot og en veldig hyggelig familie», skriver BA.

Siktet for barnemishandling

Den høsten fikk barnehagen ny styrer, som i løpet av halvannet år fikk sju nye skriftlige meldinger der barna fortalte om vold i hjemmet. Først da denne styreren var sykmeldt, skjedde det noe da stedfortrederen tok affære.

Barnas far ble anmeldt for vold i november 2016, og barnevernet fikk vite om notatene i barnehagen. Nå er begge foreldrene siktet for barnemishandling, og ifølge papirer BA har fått delvis innsyn i, dreier det seg blant annet om slag og lugging.

Varslingsplikt

Kommunaldirektør for barnehage og skole, Trine Samuelsberg, beskriver saken som «forferdelig vond og trist».

- Jeg kan ikke få understreke nok hvor viktig det er å melde fra til barnevernet. Ansatte som jobber med barn har plikt til å gi beskjed når det er grunn til å tro at barn blir mishandlet, sier Samuelsberg til avisa.

Kommunen mener barnehagen har brutt barnehageloven på tre punkter, og varsler at de vil vurdere hvorvidt barnehagen er egnet til å drive videre dersom feilene ikke rettes.

Barnehageeieren beklager på det sterkeste det som har skjedd og sier de i etterkant har hatt en grundig gjennomgang med de ansatte om barnehageansattes opplysningsplikt. Den private aktøren mener de har gode rutiner på området, men at disse ikke er blitt fulgt.

Ansatte er forpliktet til å varsle

Det følger av barnehagelovens paragraf 22, at personalet uten hinder av taushetsplikt, av eget tiltak skal gi opplysninger til barneverntjenesten, når det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt, eller når et barn har vist vedvarende alvorlige adferdsvansker.

Alle ansatte i barnehager og skoler er med andre ord pålagt opplysningsplikt overfor barnevernet, i tilfeller der det finnes «grunn til å tro» at et barn blir mishandlet. Det opplyses i loven at styreren er den som normalt skal gi slike opplysninger. Likevel har den enkelte ansatte også et ansvar for å sørge for at opplysningene når barnevernet.

«Bestemmelsen om at opplysningene normalt skal gis av styrer er en saksbehandlingsregel og fritar ikke den enkelte ansatte fra dennes opplysningsplikt», skriver kunnskapsdepartementet i en merknad til loven.

Lederen av den private barnehagen mener de ansatte har gjort det de skulle, ved å varsle styreren om forholdene. Vedkommende sier også at barn blir godt ivaretatt i barnehagen.

- Det blir de. Vi har en kultur for å tenke på barns beste. Men akkurat i denne saken har vi å gjøre med ledere som ikke har fulgt rutinene. Det beklager vi, sier han til BA.