STORAKSJON: Et stort område ble avsperret rundt Vaterlandsbrua i Oslo sentrum lørdag kveld, etter funnet av 17-åringens sprengladning. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STORAKSJON: Et stort område ble avsperret rundt Vaterlandsbrua i Oslo sentrum lørdag kveld, etter funnet av 17-åringens sprengladning. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Fortalte politiet om involvert kamerat, men snudde og sa han løy

Terrorsiktet 17-åring fengslet i to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den terrorsiktede 17-åringen som i helga ble pågrepet i Oslo, fortalte først til politiet at en kamerat også var involvert, men snudde kort tid etterpå og sa han løy.

- Han sa han skulle møte en kamerat, men endret forklaring, opplyser den siktedes forsvarer Aase Karine Sigmond til Dagbladet.

Den 17-årige asylsøkeren med russisk statsborgerskap ble i dag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll, fordi Oslo tingrett mener det er stor fare for såkalt bevisforspillelse, bl.a. at han skal påvirke vitner.

Pågrepet av narkopatrulje

Sigmond vil ikke kommentere hvorfor klienten ga to ulike forklaringer, men utdyper omstendighetene rundt pågripelsen, som skjedde etter tips om at den unge gutten oppførte seg merkelig på Grønland i Oslo sentrum lørdag kveld.

- Han ble pågrepet i forbindelse med en narkotikakontroll. Han ble spurt om hvorfor han var i byen, sier hun.

FORSVARER: Aase Karine Sigmond forsvarer den terrorsiktede 17-åringen, her fra retten i dag. Foto: Gwladys Fouche / Reuters / NTB Scanpix
FORSVARER: Aase Karine Sigmond forsvarer den terrorsiktede 17-åringen, her fra retten i dag. Foto: Gwladys Fouche / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

17-åringen hadde med seg ei eske med en sprengladning da han ble sjekket av narkopatruljen. Innretningen har tidligere blitt beskrevet som en beholder med lightergass, med spiker teipet på utsiden, men Sigmond sier framstillingen er feil.

- Det var ikke spiker, men biter av ståltråd. Det har jo betydelig mindre skadepotensial, sier hun.

- Ingen bombe

Den unge gutten er siktet etter straffelovens paragraf 142, tredje ledd, som omhandler besittelse av sprengstoff som skal brukes til terror. 17-åringen nekter straffskyld og sier sprengladningen skulle fyres av i et folketomt område.

- Han var nysgjerrig på hvordan det fungerer. Det er ingen bombe, det er en slik lightergassbeholder som man kjøper i butikken, det gir veldig begrenset skade, sier Sigmond.

Hun har opplyst at klienten var på vei til et annet sted enn Grønland, men vil ikke utdype hvor.

Likte Jihadi John

Det har under etterforskningen kommet fram at 17-åringen for noen år tilbake pleide omgang med en mann som nå antas å ha reist til Syria og vervet seg til Den islamske stat (IS).

NRK melder i kveld at den terrorsiktede gutten på Facebook har likt IS-bøddelen Jihadi John samt postet et bilde som hyller angrepet på World Trade Center 11. september 2001.

KJENNING: Politiadvokat Signe Aalling informerer om den siktede, en 17 år gammel russisk guttt som PST har hatt kjennskap til fra tidligere av. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Dette var bakgrunnen for bekymringssamtalen politiet hadde med ham i 2015, framholder Sigmond.

Hun nedtoner betydningen av Facebook-aktiviteten.

- Han har aldri vært radikalisert. Dette er noe som ligger langt tilbake i tid, og det hender jo at man liker noe på en annens profil for å viser at man anerkjenner venner, sier advokaten.

Tror ikke på lang fengsling

Sigmond sier klienten er tar fengslingskjennelsen med fatning, men at han samtidig er skuffet og opprørt. Hun minner samtidig om at guttens lave alder.

- Høyesterett har slått fast at å sitte sammen med garvede kriminelle i fengsel ikke er den beste måten å betale tilbake til samfunnet på for et barn.

Advokaten tror ikke klienten blir sittende lenge i varetekt, fordi Politiets sikkerhetstjenestes (PSTs) etterforskning vil vise at han ikke har gjort noe galt.

- Jeg håper PST jobber raskt, avslutter hun.

PSTs informasjonssjef Martin Bernsen sier han ikke kan kommentere 17-åringens forklaring om å skulle treffe en kamerat, ei heller Sigmonds påpekning av hva sprenglegemet består av.

- Jeg kommenterer ikke detaljer om den pågående etterforskningen, sier han til Dagbladet.

FORKLARER: i 00.30-tida natt til søndag ble gjenstanden 17-åringen hadde med seg, sprengt. Her informerer politiet om sprengningen. Video: DBTVVis merVis mer Vis mer Vis mer