I HARDT VÆR: Den verdenskjente sexslaveaktivisten Somaly Mam har trukket seg som leder for sitt eget fond etter anklager om at hun har fabrikkert deler av sin egen historie. Foto: EPA/MAK REMISSA/NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Den verdenskjente sexslaveaktivisten Somaly Mam har trukket seg som leder for sitt eget fond etter anklager om at hun har fabrikkert deler av sin egen historie. Foto: EPA/MAK REMISSA/NTB ScanpixVis mer

Fortalte verden at hun ble solgt som sexslave av sin onde bestefar

Somaly Mam har samlet inn millioner av dollar i kampen mot menneskehandel. Nå anklages hun for løgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tusenvis av kvinner skal være reddet ut av prostitusjon på grunn av arbeidet Somaly Mam har gjort. Nå kan det vise seg at hennes egen historie ikke er sann, skriver NRK.

Etter at det amerikanske magasinet Newsweek undersøkte hennes historie og avdekket flere feil, valgte Somaly Mam denne uka å trekke seg som leder av fondet Somaly Mam Foundation.

Mektige venner Mam har i årenes løp blitt en mektig og verdenskjent aktivist, med en formidabel liste av støttespillere. Den tidligere amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton og skuespillerne Meg Ryan, Susan Sarandon og Shay Mitchell har alle kastet glans over henne ved å besøke hennes hjelpesentre for kvinner i Kambodsja.

Den spanske dronningen Sofia har støttet Mams sak i årevis, og besøkte Mam da hun i fjor var innlagt på sykehus.

I 2005 ga Somaly Mam ut sin selvbiografi som ble en internasjonal bestselger. I 2009 var Mam på Time's liste over verdens hundre mest inflytelsesrike mennesker, og sexslaveaktivisten har mer enn 400 000 følgere på Twitter.

Newsweek har avslørt at sentrale deler av Mams selvbiografi synes å ikke stemme med virkeligheten. Mam har påstått at hun vokste opp med en ond bestefar som mishandlet henne og solgte henne som sexslave.

Det amerikanske magasinet har snakket med barndomsvenner, lærere og offentlig ansatte i Thloc Chhroy hvor Somaly Mam vokste opp.

Avsløringer Folk i landsbyen har ikke sett den slemme «bestefaren», den rike kinesiske handelsmannen som skal ha voldtatt henne eller den voldelige soldaten som hun har hevdet hun ble tvunget til å gifte seg med.

Mam blir beskrevet som et lykkelig barn som kom dit sammen med foreldrene sine.

Newsweek dokumenterer også hvordan Somaly Mam har instruert flere unge tenåringsjenter til å stå fram i media med historier om hvordan de er blitt misbrukt som sexslaver - vellykkede stunts for å skape blest om saken.

Somaly Mom har nektet å uttale seg til Newsweek og New York Times, som også har omtalt saken. Det er følgelig ikke kommet noen forklaring på hvorfor hun skal ha fabrikkert deler av sin egen historie.

- Lei oss Fondet hennes har uttalt seg følgende etter at Somaly Mam trakk seg denne uka:

- Vi er utrolig lei oss for denne nyheten, men vi alltid være evig takknemlig for det arbeidet Somaly har gjort de siste tjue åra med å bygge opp dette fondet og hjelpe tusenvis av kvinner og jenter ut av prostitusjon, sier Gina Reis-Wilchins i organisasjonen Somaly Mam Foundation i en pressemelding.