Fortapt i Moskva?

Varsleren Edward Snowden er inntil videre strandet i Moskva. Han kommer ikke videre uten gode hjelpere.

SITTER FAST:  Varsleren Edward Snowden sitter fast på transitten på Sjeremetevo-flyplassen i Moskva. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV Scanpix
SITTER FAST: Varsleren Edward Snowden sitter fast på transitten på Sjeremetevo-flyplassen i Moskva. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske president Putins utspill tirsdag sikrer Snowden ryggdekning. Putin sa at Russland ikke ville utlevere ham til USA, og at han ikke hadde overtrårdt russisk lov. Snowden er i transitt-hallen på Sjeremetevo-flyplassen i Moskva sammen med sin rådgiver fra WikiLeaks, Sarah Harrison.

- Hersjer med mellommenn Men Putin sa også at han håpet Snowdon kan forlate Moskva så raskt som mulig. Spørsmålet er hvordan det kan skje på en måte som er mest mulig korrekt, og irriterer amerikanerne minst mulig. USA har annullert Snowdens amerikanske reisedokumenter, og etterlyser ham for spionasje og tyveri, etter at han tidligere i måneden avslørte at CIA og NSA driver ulovlig overvåking av mennesker over hele verden.

WikiLeaks skrev lettere oppgitt i en Twitter-melding i går at det ikke var lett å få Snowden ut av Moskva, og til Ecuador, der han har søkt politik asyl.

- Å annullere Snowdens pass og hersing med land som vil være mellommenn kan gjøre at Snowden må bli permanent i Moskva, het det i tweeten.

Samtidig sa myndighetene i Ecuador idag at Snowden likevel ikke har fått reisedokumenter fra landet, stikk i strid med det WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange tidligere har sagt.

Over USAs territorium
For problemene er åpenbare for Snowden. For å komme trygt til Ecuador er den tryggeste reiseruta via Havanna på Cuba, der Fidel Castros bror Raoul er president. Men flyene fra Sjeremetevo i Moskva til Havanna flyr normalt den nordlige ruta, som går fra Nova Scotia i Canada, og følger USAs østkyst helt til Florida i sør.

Hvis flyet følger sin vanlige rute - som er over amerikansk territorium - kan det bli tvunget av amerikanske jagerfly til å lande på amerikansk jord, slik at amerikanske myndigheter kan arrestere Snowden.

Det er riktignok en mulighet for at flyene kan fly andre ruter. I Avionr, som har ansvar for luftfart i Norge, sier man at flygeren i utgangspunktet kan velge flykorridor selv.

- I utgangspunktet kan flygerne fly der de vil. De må bare avtale med flykontrollen underveis, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor til Dagbladet.

Men det å fly i andre luftkorridorer enn den vanlige vil ta lengre tid og koste mer penger. Og det vil være vanskelig for den russiske regjeringen å pålegge Aeroflot å fly i en alternativ korridor av politiske grunner.

Politikk og flykorridorer
Det neste flyet fra Sjeremetevo til Havanna går idag, det er kun det russiske selskapet Aeroflot som flyr denne direkteflygingen. Men der er ikke Snowdon booket inn. Ifølge kilder på flyplassen var han i går han ikke booket på noen flight de neste to dagene.

Tilfellet Snowden er nå en kombinasjon av politikk og flykorridorer. Snowdon er trolig på desperat jakt etter alternative reiseruter, men det er mange skjær i lufta. Snowden trenger å fly via et «vennligsinnet» land, der han ikke vil bli arrestert, og utlevert til USA. Et slikt land med direkte flyforbindelse til Moskva kan være Brasil. Problemet er bare at fra Sjeremetevo går det ingen direktefly til Rio de Janeiro, der de fleste fly fra Europa lander. Det går heller ingen direktefly fra Sjeremetevo til Caracas i Venezuela.

Det går imidlertid direktefly fra en annen flyplass i Moskva, Domodedovo. Men for å fly fra Domodedovo må Snowden ut av transitt-området på Sjeremetevo, og da må det i utgangspunktet ordnes med russisk visum. Det kan bli vanskelig fordi hans pass er annullert, til tross for at han har fått reisedokumenter av regjeringen i Ecuador.

Rutefly er en hodepine for Snowden, og imens er han landfast i Moskva.

UVISST : Det meste er uvisst for Edward Snowden. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters/Files Scanpix
UVISST : Det meste er uvisst for Edward Snowden. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian/Handout via Reuters/Files Scanpix Vis mer