NATURKATASTROFE: Mange mener at det katastrofale asteroidenedslaget alene drepte dinosaurene da den dundret inn i jorda rett utenfor Yucatan-halvøya og lagde et 180 kilometer bredt krater for 65 millioner år siden. Illustrasjon: Scanpix
NATURKATASTROFE: Mange mener at det katastrofale asteroidenedslaget alene drepte dinosaurene da den dundret inn i jorda rett utenfor Yucatan-halvøya og lagde et 180 kilometer bredt krater for 65 millioner år siden. Illustrasjon: ScanpixVis mer

Førte til globale skogbranner, ras og enorme tsunamier

Nå vil forskerne bore i Chicxulub-krateret for å finne svaret på hvorfor dinosaurene døde ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et internasjonalt forskerteam vil nå undersøke Chicxulub-krateret i Mexico, der en asteroide med 10 kilometer i diameter førte til enorme branner, jordskjelv på over 10 på Richters skala, og enorme tsunamier

Mange mener at det katastrofale asteroidenedslaget alene drepte dinosaurene da den dundret inn i jorda rett utenfor Yucatan-halvøya og lagde et 180 kilometer bredt krater for 65 millioner år siden.

Nå vil et team med internasjonale forskere bore ned i grunnen under krateret, i håp om at det vil gi et mer presist svar på hva som skjedde da asteroiden traff. Det skriver Vitenskab.dk.

Unikt Håpet er at boringen vil gi en mer presis alder på selve nedslaget. Slik vil man bedre kunne fastslå om nedslaget og utdøingen av de bakkelevende dinosaurene er sammenfallende.

- Det vil gi oss et unikt bilde av en hendelse som inntraff ca 65 millioner år siden, og forståelse for effekten av et slikt nedlag, sier geolog Alan Stevenson ved British Geological Survey i Edinburgh, til Dagbladet.

Han er pressetalsmann for boreprogrammet IODP (Integrated Ocean Drilling Program) som står bak det kostbare prosjektet.

Stevenson forteller at prøver fra krateret skal undersøkes for tegn på mikrobiologisk liv.

- Vi ønsker å finne ut på hvilken måte leveforholdene på jorda ble påvirket av asteroidenedslaget.

Håpet er å finne fossiler av mikroorganismer like under og like over det jordlaget som meteoren laget da den krasjet i havet i det området som i dag er Yucatanhalvøya i Mexico. Kanskje kan studiene også gi større kunnskap om resten av universet.

- Spennende Hans Arne Nakrem, Professor i paleontologi ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, synes boreprosjektet er spennende.

- Selv om mesteparten av liv nok ble utryddet da den slo ned, kan de håpe å finne fossiler av mikroorganismer som utviklet seg etter at ragnarokket var over. Ettersom livet oftest vender tilbake etter en katastrofe, kan det finnes fossiler i lagene over meteor-restene.

Han forteller havet kokte da meteoren traff. Varmen utløste også store mengde CO2 og SO2 fra havbunnen. CO2 førte til enorm drivhuseffekt, mens SO2 dannet svovelsyre sammen med vann i atmosfærennet. Dette førte til sur nedbør over enorme områder
Meteortreffet førte også til globale skogbranner. Skogen tok fyr, og sot ramlet ned overalt.

- Det er funnet forkullete planter etter dette ragnarokket, så langt unda Yucatan-halvøya som i Skåne i Sverige. Det forteller litt om de voldsomme kreftene som ble satt i sving, forteller professoren.

Han forteller at meteornedslaget ganske sikkert førte til jordskjelv og vulkanutbrudd flere steder ettersom effekten på kollisjonen er antatt å tilsvare to millioner gansger styrken på den største atombomben menneskene har laget. Disse vulkanutbruddene videreførte katastrofen ved å tilføre atmosfæren enda mer aske, CO2, NOx og SO2.  

- Det er ganske sikkert at denne miljøkatastrofen har vært sterkt medvirkende til at dinosaurene døde ut, men det er spennende om IODP kan bringe enda mer kunnskap og tidsfastsette dette enda bedre, sier professoren.

IODP håper å starte boring i Chicxulub i 2013, men realisering av planene avhenger fortsatt av at meksikanske myndigheter godkjenner prosjektet.