Forteller FN om nervegass

Irak ga i dag våpeninspektørene mer dokumentasjon om nervegassen VX, miltbrann og raketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for våpeninspektørene, Hans Blix og Mohamed ElBaradei, som er direktør i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gjennomført en rekke møter i Bagdad lørdag og søndag. Mandag morgen reiser de hjem for å skrive ferdig rapportene sine til FNs sikkerhetsråd.

«Blandet»

Utbyttet av besøket ble karakterisert som blandet, og resultatet kan være avgjørende for FNs sikkerhetsråds konklusjon fredag, når det skal vurdere om Irak har brutt vilkårene i resolusjon 1441 som krever at Irak skal avvæpne.

Hans Blix sa at Irak har samarbeidet raskt og godt med inspektørene på det praktiske planet når det gjelder å åpne for besøk til anlegg inspektørene ville inspisere. Men at samarbeidet når det gjelder substansen i hva resolusjon 1441 krever, har vært «mindre godt».

ElBaradei sa at det har vært framgang under møtene og at de kunne merke begynnelsen til en endret innstilling hos irakerne, men at «vi trenger rask framgang».

U2-fly

Når det gjelder FNs krav om å få bruke overvåkingsfly av typen U2 for å lette inspektørenes jobb, lover irakerne et svar innen fredag, sa Blix.

Irakerne har også gått med på å danne en komité som skal framskaffe mer informasjon, sa Hans Blix på pressekonferansen etter at møtene var over søndag.

Papirene som ble utlevert om miltbrannbakterier og om Iraks Al-Fatah-raketter og Al-Sumoud-raketter, skal nå studeres av eksperter i New York, sa han. Verken Blix eller ElBaradei sa noe om betydningen av dokumentene.

De to lederne var kommet til Irak for å vurdere hvor godt Irak samarbeider med våpeninspektørene og i hvilken grad Irak oppfyller kravet om å kvitte seg med masseødeleggelsesvåpen slik resolusjon 1441 krever. De to skal levere nye rapporter til FNs sikkerhetsråd fredag 14. februar.

(NTB-Reuters-AFP)

<B>FIKK FLERE DOKUMENTER: Lederen for FNs våpeinspekøtrer, Hans Blix (t.v.) sammen med sjefen for det internasjonale atomenergibyråeet IAEA, Mohamed El Baradei under en pressekonferanse i Bagdad i dag.