HILSER: General Hermann Tittel hilser sine egne tropper — som han den 16. april 1940 ga ordre om å marsjere gjennom Bergen sentrum — bare for å vise styrken. Foto: Berges bok.
HILSER: General Hermann Tittel hilser sine egne tropper — som han den 16. april 1940 ga ordre om å marsjere gjennom Bergen sentrum — bare for å vise styrken. Foto: Berges bok.Vis mer

Forteller historien til de tyske soldatene som invaderte Norge

Det tyske Regiment 193 var med på okkupasjonen av Norge - og på nedbrenningen av Finnmark. Bare noen få av de mange tusen soldatene overlevde krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Ni transportfly med tyske soldater møtte lite motstand, da de om morgenen den 9 april 1940 landet på Sola.  To jagerfly hadde akkurat feid over flyplassen og skutt mot folk og materiell.

Sjokket skal ha vært så voldsomt, at nordmennene derfor ikke greide å organisere en skikkelig motstand. Bare et norsk maskingeværrede måtte nedkjempes. Etterpå var Sola under tysk kontroll, og store troppestyrker kunne derfor flys inn dit, forteller Kjell-Ragnar Berge (58) i boka «Regiment 193» - som i disse dager kommer ut på Forlaget Kristiansen i Narvik.  

Eventyr

- For dem som skulle til Norge, var det først og fremst eventyr som står øverst på lista. Flesteparten av mannskapet i Regiment 193 var vernepliktige karer som hadde rekruttida bak seg. Nå fikk de noen måneder med øvelser, før det bar av sted til Norge med fly eller båt. Mange var involvert i krigshandlingene i Rogaland mens andre opererte på Vestlandet fra Bergen til Voss.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn