«Forteller jeg det jeg vet, åker Orderud-familien inn»

LILLESTRØM (Dagbladet): Ole Robert Kirkemo kan sitte med nøkkelen til trippeldrapsgåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Broren til Veronica og Kristin holdt retten på pinebenken før han brast i gråt og nektet å si navnet på hvem han tror er morderne.

Men i en fortrolig samtale med sin far kan han ha røpet sin hemmelighet:

- Forteller jeg det jeg vet, åker Orderud-familien inn!

Dagbladet kan i dag avsløre at Sverre Martin Kirkemo, far til Veronica og Kristin, i et nytt politiavhør sier at Ole Robert Kirkemo kom hjem til ham en sein septemberkveld i 2000. De snakket i timevis.

Sverre Martin sier at Ole Robert ikke fikk være i fred hjemme hos moren.

- Du skal bare vite at hvis de ikke holder fred, og jeg forteller det jeg vet, åker Orderud-familien inn, skal Ole Robert ha sagt til faren.

Etter det Dagbladet erfarer, skal det være ekteparet Per og Veronica Orderud han har i tankene.

Etter denne samtalen skal faren ha rådet sønnen til å gå til politiet. Avhøret av Sverre Martin Kirkemo ble foretatt etter at han vitnet i Nes herredsrett i fjor vår.

- Stresset og sliten

Sist søndag, klokka 21.30, kom Ole Robert til Sentrum politistasjon i Oslo sammen med sin mor, Bodil Kirkemo. Ifølge egenrapporten fra polititjenestemannen ønsket Ole Robert å gi en ny forklaring i Orderud-saken, fordi han hadde opplysninger som var relevante.

Men før han avga forklaring ville han gjerne snakke med Veronicas advokat Frode Sulland.

Sulland kom til politistasjonen litt over klokka 22.00 og snakket med Ole Robert i en time og femten minutter.

Etter samtalen ønsket ikke Ole Robert å gi en ny forklaring.

I egenrapporten heter det at Ole Robert var stresset og veldig sliten. Han fortalte politiet at familieliv og jobb var ødelagt som følge av saken, og at han nå måtte snakke. Sulland mente imidlertid at Ole Robert ikke var i stand til å gi forklaring og at han trengte hvile.

Bodil Kirkemo bekrefter overfor Dagbladet at hun kjørte sønnen til politivakta søndag kveld.

- Han har vært svært nervøs de siste dagene. Ole Robert sa til meg: «Mamma, jeg har noe viktig å fortelle politiet.» Han fortalte ikke meg hva han ville fortelle, sier hun.

Det var dette politibesøket som gjorde at Orderud-saken tok en ny og dramatisk vending da Ole Robert møtte i vitneboksen på Åråsen i går.

På spørsmål fra advokat Steinar Wiik Sørvik sa Ole Robert at han trodde han visste hvem som drepte Marie (84) og Kristian (81) Orderud og Anne Orderud Paust (47).

- Hvem trodde du hadde gjort det, da? spurte Sørvik.

- Dette er ikke lett, svarte Ole Robert, og ba om fem minutters pause.

Tilbake i vitneboksen spurte Sørvik på nytt.

- Nå sitter jeg skikkelig på pinebenken, altså. Hvis jeg bare kan få ta meg en røyk skal jeg fortelle det. Det er hundre prosent, sa Ole Robert.

Lagdommer Odd Jarl Pedersen sendte ham ut på hovedtribunen for å røyke, mens hele retten ventet i spenning. Etter pausen hadde han bestemt seg for hva han ville si:

- Jeg nekter å svare på de spørsmålene!

Det var likevel åpenbart at flere av forsvarerne hadde en sterk anelse om hvem han ville utpeke som trippeldrapsmordere. Harald Stabell grep inn to ganger og minnet Kirkemo om at han som bror ikke hadde plikt til å svare på spørsmålene.

Sulland må vitne

Advokat Tor Kjærvik ville vite om det han hadde tenkt å fortelle retten var det samme som han hadde fortalt pappa Sverre Martin tidligere.

- Ja, det er vel det, svarte Kirkemo.

I så fall tror Ole Robert at søsteren Veronica og hennes mann, Per Orderud, har noe med trippeldrapet å gjøre.

- Jeg føler et press for å få oppklart saken og finne sannheten, men det er jo ikke opp til meg. Det er gått så langt at jeg begynner å bli skjør i kantene, sa Ole Robert i retten.

For å forsøke å finne ut om Ole Robert vet hvem som sto bak trippeldrapet, blir advokat Frode Sulland nå stevnet som vitne.

Lars Grønnerøds forsvarere har grunn til å tro at Ole Robert i møtet på Sentrum politistasjon kan ha fortalt Sulland hva han vet om saken.

KNUST: Ole Robert Kirkemo ba om flere pauser etter å ha begynt å gråte i vitneboksen. Han nektet å fortelle hvem han tror står bak drapene på Orderud gård.