Forteller om da al-Qaida kom til landsbyen

For to måneder siden kom arabiske og tsjetsjenske al-Qaida-soldater, flere av dem med sine familier, til landsbyen Shah-e-Kot og overtalte de 250 innbyggerne til å flykte. Nå utkjempes et av de hardeste slagene i Afghanistan i landsbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De sa: Hvis dere vil dra eller bli er det opp til dere, sier Roseuddin til nyhetsbyrået AP. Han var en av de som forlot landsbyen. Han forteller at flere av hulene de holdt til i ble brukt under kampene mot sovjetiske soldater på 80-tallet.

- Al-Qaida-soldatene planla å være lenge i landsbyen. De hadde med seg hundrevis av melsekker og sukker, og kanoner, sier Roseuddin.

Men tsjetsjenerne hadde også med seg rundt 100 familiemedlemmer, kvinner og barn.

Afghaneren er redd for å snakke, og tier hver gang en afghaner nærmer seg.

- Alle er redde for å snakke med utlendinger, sier Kadr Shah. Han forklarer at de frykter for å bli tatt av amerikanerne dersom de skjønner at de har informasjon som de kan ha bruk for.

Bare 600 igjen

Roseuddin sier han dro tilbake til landsbyen rett før de amerikanske angrepene begynte. Han ville gjemme unna noen av sine eiendeler. Han forteller at antallet al-Qaida-kjempere som var igjen i landsbyen hadde sunket til 600, fra 2000 i desember.

De som var igjen så ut til å være godt bevæpnet, med håndvåpen, kanoner, kraftige maskinpistoler og rifler.

De fleste skal ha vært arabere og tsjetsjenere, men det skal også ha vært noen afghanske Taliban-soldater og noen pakistanere igjen i landsbyen.

Roseuddin sier at det er Saif Rahman som leder soldatene, han skal være nevø av den tidligere landbruksministeren Taliban-regjeringen, Latif Mansour.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal både Rahamn og Mansour ha hatt tette bånd til Osama bin Laden og hans al Qaida-nettverk.

Verken mullah Mohammed Omar eller Osama bin-Laden skal oppholde seg i området som kampene nå pågår.

OVERTOK LANDSBYEN: Landsbyens tidligere innbyggere kan bare stå og se på at byen deres bombes. For to måneder siden kom arabiske og tsjetsjenske al-Qaida-soldater, flere av dem med sine familier, til landsbyen Shah-e-Kot og overtalte de 250 innbyggerne til å flykte.