Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forteller om dekkhistorien, sovetablettene og superutstyret

Nye lekkasjer fra boka til soldaten som var med på å drepe Osama bin Laden.

VERDENS MEST ETTERSØKTE: Osama bin Laden var USAs fiende nummer en, fram til Navy SEAL-soldater til slutt drepte ham i hans hjem i Pakistan - der dette bildet viser bin Laden sitte og se på TV. Foto: AP / NTB Scanpix
VERDENS MEST ETTERSØKTE: Osama bin Laden var USAs fiende nummer en, fram til Navy SEAL-soldater til slutt drepte ham i hans hjem i Pakistan - der dette bildet viser bin Laden sitte og se på TV. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har ikke uventet oppstått heftige kontroverser i USA etter nyheten om at en av de topptrente elitesoldatene som drepte Osama bin Laden 3. mai i fjor gir ut bok under falskt navn.

Pentagon varsler søksmål og straff, og det tidligere medlemmet av spesialstyrken Navy SEAL Team Six kan ha sett fram til å tjene seg rik på boksalget blir det nå trolig ikke så enkelt.

Det velrennomerte tidsskriftet Wired publiserer nå et utdrag fra boka, der ekssoldaten redegjør for dekkhistorier og reaksjoner etter at bin Laden var drept.

Soldatene skulle, hvis operasjonen gikk galt, hevde at de var i Pakistan for å lete etter en forsvunnet drone, skriver ekssoldaten.

- Vi lo. Dekkhistorien var håpløs. Pakistan er en av våre allierte, og om vi faktisk hadde mistet en drone kunne UD bare ha forhandlet direkte med den pakistanske regjeringen. Det ville bli svært vanskelig å holde seg til den historien om vi skulle blitt avhørt i time etter time om oppdraget, heter det i Wireds utdrag fra boka.

Høyteknologi - Når sant skal sies er det ikke en dekkhistorie i verden som kunne forklare et møte med 22 elitesoldater, hver med 30 kilo høyteknologisk utstyr på ryggen, skriver ekssoldaten.

Han hevder i boka - ifølge Wired - at CIA ville de skulle ta med 30 ekstra kilo med mobilavlyttingsutstyr, men at de avslo. Nattbriller til 65 000 dollar stykket var imidlertid med og i bruk.

Kvelden før raidet skal flere av soldatene ha tatt et kontroversielt sovepreparat, og forfatteren hevder han hadde 200 dollar med seg i kontanter i fall noen trengte å bestikkes.

Tok bilder I boka, som er skrevet sammen med journalisten Kevin Maurer, hevder ekssoldaten at han er mannen som tok de etter hvert så berømte bildene av den døde Osama bin Laden - som Det hvite hus har nektet å offentliggjøre.

Etter at bin Laden var død tok soldatene prøver av blod, spytt og beinmarg for å kunne dokumentere i ettertid at de faktisk hadde skutt verdens mest ettersøkte mann.

I Wireds utdrag fra boka beskriver ekssoldaten også i hvor stor grad CIA hadde overvåket bin Ladens hus ved den pakistanske byen Abbotabad. CIA hadde, ved hjelp av en ubemannet drone, kontroll på huset i lang tid i forveien, mener soldaten.

CIA briefet blant annet SEAL-teamet om hvilken vei dørene i huset åpnet seg.

OVERVÅKET: To soldater holder vakt utenfor huset der Osama bin Laden ble drept 3. mai i fjor. Foto: Faisal Mahmood / Reuters / NTB Scanpix
OVERVÅKET: To soldater holder vakt utenfor huset der Osama bin Laden ble drept 3. mai i fjor. Foto: Faisal Mahmood / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media