Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen

Forteller om den elleville øyparadis-flukten: Brukte en million på bestikkelser og fikk hjelp fra «Gull-gruben»

Gjermund Cappelen ble tatt med heroin på Maldivene. Det ble en dramatisk affære.

KOM SEG VEKK: Narkobaron Gjermund Cappelen forklarer seg i Oslo tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOM SEG VEKK: Narkobaron Gjermund Cappelen forklarer seg i Oslo tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjermund Cappelen fortalte i retten i dag den dramatiske historien om da han ble pågrepet på øyparadiset Maldivene i besittelse av heroin.

Året var 2010, og hasjbaronen var på ferie med familien. Han hadde planlagt en lang feire til Dubai, Maldivene og Thailand. Først brukte han 175 000 kroner på et av verdens mest luksuriøse hotell, Burj al Arab, i Dubai og 325 000 på et resort på Maldivene. Men feriehyggen tok en brå slutt.

- Jeg traff en kar på stranda der som hadde stoff. Jeg kjøpte noe stoff og ble pågrepet nesten med en gang. Jeg satte meg i en taxi, og da han skulle sette meg av, smalt det, forklarer Cappelen i retten i dag om dramaet.

- Fikk juling av politiet

Dagbladet har tidligere skrevet om den dramatiske hendelsen, men det er første gang Cappelen deler detaljer om hva som skjedde på Maldivene.

Cappelen mener han var lett iøyenfallende og at de aksjonerte da de så at noe byttet hender fra en narkotikaselger.

- Det var rett i avhør, og de arresterte han jeg hadde kjøpt stoffet fra. Jeg fikk litt juling av politiet der og. Jeg så ikke ut - hadde knuste briller og greier, sier Cappelen.

Cappelen sier han tilsto at han hadde kjøpt heroin med en gang.

- Jeg ble satt på en celle med masse mennesker. Den var i betong, det var én lyspære i taket og toalett bak et forheng. Vi spiste fiskesuppe. Jeg satt der ei ukes tid, sier Cappelen.

- Villig til å betale meg ut

Han sier advokatene fortalte ham at minimumsstraffen var 25 år. Cappelen mente situasjonen så svart ut, og ville bli ferdig med det. Han var engstelig for å bli sittende der.

- Jeg sa til advokatene at det ikke skal stå på ressurser og at det bare var å kjøre på. Jeg sa jeg var villig til å strekke meg langt og at jeg var villig til å betale meg ut av det hvis det var aktuelt, sier Cappelen.

Etter omkring ei uke, gikk myndighetene med på å sette Cappelen i husarrest, hvorpå hasjbaronen leide en leilighet i hovedstaden Male. Der fikk han en telefon med lokalt telefonnummer av advokaten sin.

Finansakrobat-hjelp

Cappelen sendte meldinger hjem til Norge. Han trengte hjelp, og familien var fortsatt i øylandet. Han fikk venner til å komme med penger til ham.

I politiets etterforskning har det kommet fram at sønnen til Cappelen gjorde store transaksjoner før han kom ned:

27 000 kroner, 20 000 dollar og 5000 euro ble fikk sønnen med seg.

I tillegg avslørte Cappelen at den hvitvaskingsdømte finansakrobaten Pål Gruben kom ned med 20 000 - 30 000 euro til Cappelen. Mannen som også er omtalt som «Gull-gruben» ble i 2013 dømt for hvitvasking av 24 millioner kroner, og er blitt omtalt som Cappelens økonomisjef. Han har selv hevdet han ikke har visst noe om den selverklærte hasjbaronens narkotikavirksomhet, skriver Aftenposten.

Gruben skal seinere vitne i rettssaken.

- Hvor mye brukte du på å komme deg hjem?

- Jeg brukte oppunder en million, sier Cappelen.

Cappelen sier han betalte resterende beløp etter han hadde reist fra Maldivene og at dette ble gitt til advokaten som betalte det videre til tjenestemenn.

Skaffet legeerklæring

Ifølge Cappelen skaffet han og sønnen en legeerklæring på at han hadde en alvorlig sykdom. Deretter reiste han på politistasjonen, hvor han betalte tjenestemennene og fikk ut passet sitt med fornyet visum.

- Vi hadde pakket alt klart. Det første vi gjorde vår å gå inn med passene på et reisebyrå. Der kjøpte vi en enveisbillett fra Maldivene til Colombo i Sri Lanka, Sier Cappelen.

Sendte meldinger

Under oppholdet prøvde han også å få tak i Eirik Jensen.

- Der prøvde jeg å få tak i Eirik. Men han er på ferie, på motorsykkeltur sammen med samboeren. Jeg prøvde å få tak i ham, sier Cappelen.

Ifølge Cappelen diskuterte han med Jensen på telefon hvordan han kunne få tilbake passet sitt.

Cappelen ba i e-poster Jensen om å uttrykke bekymring for Cappelens helse og si at det kunne gå utover forretningsvirksomheten at han måtte bli der nede. Han sendte også Jensen kontaktinfo til en rekke myndighetspersoner på Maldivene. Jensen mente den eneste måten det kunne legges press på myndighetene i Maldivene på, var ved offisielle dokumenter, men at han ville vente med å se an hva Cappelens advokater kunne ordne.

«Du er unik»

«Jeg er glad for at du hjelper meg. Du er unik!» skrev Cappelen i en e-post.

- Du har tatt deg bryet til å sende telefonnummeret til presidenten på Maldivene, hvordan skulle det forløpe? spør statsadvokat Lars Erik Alfheim.

STARTER I DAG: I dag, 31. januar, startet Gjermund Cappelen sin forklaring i retten. Video: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- Det var kommunikasjonen med myndighetene, broren til advokaten min satt i staben til presidenten, forklarer Cappelen.

- Så du for deg at Eirik skulle ringe disse myndighetene.

- Tenkte at han skulle ringe fra Oslo politidistrikt og at si at Cappelen var viktig for norsk politi, en ålreit kar og at han skulle ut.

- Du sender dette fordi Eirik har en mulighet til å gjøre noe for deg?

- Ja.

Både Cappelen og hans advokat Benedict de Vibe har sagt at Eirik Jensen trolig ikke hadde noe påvirkning på at Cappelen slapp unna straff på Maldivene. Det har også Eirik Jensen forklart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling