Forteller om møte med Kongo-fangene

Følg pressekonferansen direkte her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): - Jeg er ikke i tvil om at de uskyldige, sier advokat Morten Furuholmen. Han har akkurat kommet tilbake til Norge etter et møte med Tjostolv Moland (28), Joshua French (27) og en av deres kongolesiske advokater, Guillaume Likwela. Furuholmen er oppnevnt av Fylkesmannen i Akershus, etter at en anonym giver donerte penger til juridisk hjelp til de to nordmennene.

Akkurat nå møter han pressen for å redegjøre om møtet med de to dødsdømte nordmennene.

- Jeg lå an til å ikke komme meg av gårde. Jeg ble holdt tilbake på flyplassen og fratatt passet. Jeg måtte bestikke med rundt 20 - 30 dollar for å få passet tilbake, sier Furuholmen.

Moren til Josch, Kari Hilde French, er også til stede.  
  
Tidligere i uka meldte P4 at Moland og French likevel ikke skulle anke dødsdommen de ble idømt 8. september. André Kibambe, de to nordmennenes kongolesiske hovedforsvarer, sier at dette avhenger av de pågående samtalene mellom norske og kongolesiske diplomater.

Furuholmen mener at han har blitt feilsitert.

- P4-saken om at anken skal trekkes er et feilsitat og subjektiv tolkning. Jeg har aldri sagt at anken skal trekkes, sier advokaten.

- Saken er mye mer alvorlig enn det jeg trodde. Jeg er ikke i tvil om at de er uskyldige, sier advokaten. Han forteller at han har stilt kritiske spørsmål, men at han nå er overbevist om at de er uskyldige. Furuholmen har av advokat Likwela fått forklart hvordan liket i følge den medisinske rapporten ser ut, og at en pumpehagle lager langt større skade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Furuholmen sier han har reagert på VG, som har brukt videoen fra treningsleiren i Uganda. Han sier han vil klage VG til PFU. Furuholmen sier han jobber med en ugandisk toppadvokat for få Haag inn i saken.

- De er utsatt for rettslig piratvirksomhet, sier han. Han forteller at han nå vil reise til Haag.

- Vi bør kreve sterkere engasjement fra verdensamfunnet, sier Furuholmen. Han oppfordrer nå French og Moland til å forklare seg.

- Om de utleveres til Norge må vi ikke sitte der at de to må sone 21 år i Norge for å en åpenbar feilaktig dom. Derfor ber vi om et møte med justisminister Knut Storberget, sier advoktan. Han forteller at de to tiltalte har forklart for Furuholmen at de var i Kongo for å kartlegge hvordan de kunne tilby sikkerhetsjenster i landet.

- Media er ikke kritisk til sine kilder, sier Kari Hilde French, moren til Joshua. Hun mener det er vitnene som står bak drapet.

- Mest sannsynlig er det de to vitnene, nå informantene, som står bak drapet, sier moren. Hun mener media burde være mer kritisk til vitnene.

- Media har ikke vært kritisk til vitnenes forklaring, sier hun. Furuholmen går også til angrep på UD.

- Det er farlig hvis UD kryper for mye. Vi må sette en minimusstandard, sier advokaten. Han håper Kongo snart sitter «på tiltalebenken for en humanitær forbrytelse».

I går kunne VG melde at frykt for opprør gjør at Tjostolv Moland og Joshua French må sone noen år i Kongo dersom de blir dømt i ankesaken. Det har utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fått beskjed om fra sin Kongolesiske kollega Alexis Thambwe Mwamba under FN-møtet i New York, skriver avisen.