NORSK TIPPING OVERTAR: Fra 1. april fjernes bingoautomatene og skal ersattes av Multitix-maskiner fra Norsk Tipping (avibldet) som allerede står utplassert mange steder. Man må være minimum 18 år gammel og registrert spiller for å kunne benytte seg av disse terminalene. Maks tapsgrense på disse automatene er satt til 400 kroner på én dag og 2 200 kroner i måneden. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
NORSK TIPPING OVERTAR: Fra 1. april fjernes bingoautomatene og skal ersattes av Multitix-maskiner fra Norsk Tipping (avibldet) som allerede står utplassert mange steder. Man må være minimum 18 år gammel og registrert spiller for å kunne benytte seg av disse terminalene. Maks tapsgrense på disse automatene er satt til 400 kroner på én dag og 2 200 kroner i måneden. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer

- Forteller om ødelagte liv og spillgjeld

Nærmere 30 000 nordmenn er spillavhengige. Sjekk om du er i faresonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): 29 000 personer har spilleproblemer i Norge, ifølge en befolkningsundersøkelse utført av SINTEF på oppdrag fra Lotteritilsynet i 2008.

Poker, oddsen og kasinospill på nett utgjør de største problemområdene.

Opparbeider seg gjeldSiden i høst har SINTEF gjennomført en undersøkelse rettet mot problemspillerne.

Omkring 20 personer med et problematisk forhold til spill har til nå tatt kontakt med forskerne.

- Det er noen veldig sterke beretninger. Folk forteller om ødelagte liv. Spillgjeld er et tilbakevendende tema, sier SINTEF-forsker Anita Øren til Dagbladet.

I Dagbladet i går fortalte en av de tidligere problemspillerne om sitt destruktive forhold til bingoautomater.

Han kunne bruke 3000-4000 kroner hver kveld i bingohallene.

- Det er et skikkelig sug. Det eneste man tenker på er å komme seg vekk fra jobb og familie for å kunne spille. Har man ikke vært der selv, kan man ikke forestille seg hvordan det er.

Lyver til familie og vennerTre typiske momenter kjennetegner problemspillerne, ifølge Øren.

De vender tilbake for vinne tilbake det tapte, de må spille for mer og mer og de lyver til nær familie og venner om sine spillevaner.

Noen av spillerne har gått over til bingoautomater eller nettpoker etter automatforbudet.

For andre ble forbudet en livbøye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En av innringerne fortalte at hun hadde tatt livet sitt hvis ikke forbudet hadde kommet, for hun greide ikke å slutte selv. Noen fortviler over at de ikke får hjelp eller ikke vet hvor de skal henvende seg.

Et sosialt treffstedNærmere halvparten av alle samtalene til Hjelpelinjen for spillavhengige dreide seg om poker, mens 11 prosent av henvendelsene omhandlet bingoautomater.

- Forteller om ødelagte liv og spillgjeld

Mens 83 prosent av alle problemspillerne var menn, utgjorde kvinner et stort flertall blant bingoautomatspillerne.

- Det er gjerne voksne kvinner med mye tid til rådighet. Bingohallene blir en sosial plass. De starter gjerne besøket med å spille, så tar de en pause, drikker kaffe og snakker med andre. Det etableres raskt et miljø. Mange opplever at de kan bryte en monoton hverdag og få spenning gjennom spill samtidig som de knytter vennskap, sier leder for Hjelpelinjen, Trond Aspeland og utdyper:

- De gamle gevinstautomatene sto nærmest på alle hushjørnene, noe som gjorde spillerne veldig synlige. Her spilte man raskt med høye innsatser til man gikk tom for penger for å slippe å bli oppdaget. Bingohallene er et mye mer lukket miljø som beskytter spillerne på en annen måte. Her er det gjerne gode stoler og det gjør at mange oppholder seg i lokalene i lang tid.

Erstattes av databingoKulturdepartementet bestemte i slutten av fjoråret at bingoautomater skal forbys fra 1.april i år. Ifølge Aspeland er det mange som venter på dette forbudet.

- Det er spillere som ikke har noen tro på at de ikke greier å slutte på egen hånd. De overlater sin egen regulering til myndigheter. Dette fenomenet er identisk med det vi så da automatforbudet kom i 2007.

Bingoautomatene blir erstattet av databingo, som kan sammenliknes med tradisjonell brettbingo.

- Her har man mer kontroll på innsats og gevinst og tempoet er mer langsomt. Man sitter i praksis med en datamaskin istedenfor et brett. Vi håper at det her blir noe enklere å avdekke spillproblemer tidligere.

Rydder opp i økonomien
Problemspillerne som tar kontakt med Hjelpelinjen får veiledning om hvordan de skal håndtere spillavhengigheten.

- Vi anbefaler å snakke med noen de har tillit til i sitt nettverk, om det er venner, familie eller en behandler. Man kan søke behandling gjennom sin fastlege eller få fjernbasert behandling via nettet. Det gjelder å se på hvorfor man har spilt og finne erstatningsaktiviteter for de timene av døgnene som tidligere gikk til spilling.

Han råder også å bruke arbeidsplassen og ta kontakt med bedriftens helsetjeneste.

For mange vil første steget likevel være å få orden på sin personlige økonomi.

- Å rydde opp i økonomien har en direkte terapeutisk effekt. Man må begynne å åpne posten som man gjerne bare har samlet i en søppelsekk. Da får man en større forståelse for hva spillet har kostet, også på det personlige plan.