Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forteller om sin fars død

Åpenhjertig kong Harald i ny bok Kong Harald mener kong Olav ble det første norske offeret i Golfkrigen. Kongen forteller at hans far var veldig oppskjørtet over det som skjedde da amerikanerne angrep Bagdad 17. januar for fem og et halvt år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg tror at Golfkrigen var en av årsakene til at min far døde denne dagen. Han var veldig oppskjørtet over det som skjedde i Midtøsten. Han så det jo på fjernsynet. Han trodde kanskje den tredje verdenskrig sto for døren. Kanskje ordla han seg ikke akkurat slik, men han syntes situasjonen hadde for mange likhetspunkter med en annen krig han husket meget godt.» Dette forteller kong Harald i boka «Kong Harald - monarkiet i medvind og motvind». Boka, som er skrevet av Per Øyvind Heradstveit, kommer i salg tirsdag.

Sterk påkjenning

Kong Harald mener krigsutbruddet ble en sterk påkjenning for faren.

«Jeg har sagt at min far var det første offeret for Golfkrigen i Norge. Det er ingen overdrivelse å si at min far var dypt bekymret for den utviklingen han så. Og han så jo det meste på TV. Jeg tror han hadde fjernsynsapparatet på i nesten åtte timer i ett strekk. Det forteller jo alt om hans engasjement og hans bekymringer,» fortsetter kong Harald ifølge boka.

Kong Olav døde om kvelden 17. januar 1991 på Kongsseteren i Oslo.

I boka forteller kongen om det som skjedde i timene og dagene etter at hans far var gått bort, og om hvordan han taklet sorgen etter tapet av faren.

Da kong Olav døde var dronningen i Frankrike, kronprins Haakon i Hemsedal og prinsesse Märtha Louise i England. Mange tråder måtte samles, statsråd ved midnatt og tale til nasjonen, skriver Heradstveit. «Jeg gjorde det med smerte og var ikke i mental balanse. Det norske folk skulle få vite at det hadde mistet sin konge, men jeg bar i tillegg på smerten over å ha mistet min far,» sier kongen i boka.

Boka til Heradstveit er delt opp i flere deler - der intervjuene med kongen er puttet innimellom forfatterens egen tekst.

Ikke samboere

I samtalene som forfatteren hadde med kongen på Slottet kom man også inn på spørsmålet om samboerskap for barna hans. En problemstilling som kongen karakteriserer som hypotetisk.

«Dette er et helt hypotetisk spørsmål i den nåværende situasjon. Jeg tror jeg nok - om et slikt spørsmål skulle melde seg - ville overtale dem til å gifte seg på normal måte. Hvis det er kommet dit hen at de to likevel kan tenke seg å bo sammen, ville jeg nok overtale dem til giftermål. Og dette er de nok klar over,» svarer kong Harald.

Pressen

Pressens forhold til kongehuset blir også behandlet bredt i boka. Forfatteren er svært kritisk til deler av pressens dekning av kongefamilien.

Kongen er forsiktig i sin kritikk, og det er særlig behandlingen av familiens, og da særlig de to barnas, privatliv han synes blir for voldsom.

«Jeg tror nok at hvis utviklingen stadig går lenger i retning av pågående og aggressiv journalistikk rundt vår familie og vennekrets, blir nok dette over tid vanskelig.»

SORGEN: I boka "Kong Harald - monarkiet i medvind og motgang", forteller kong Harald om hvordan han taklet sorgen etter tapet av faren. Boka som er skrevet av Per Øyvind Heradstveit kommer i salg tirsdag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media