Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortida styrer videre

Mannen som representerte endring måtte gå som politidirektør. Men sjefene som satt med ansvaret for Politi-Norges tilstand 22. juli fortsetter.

- FOR TIDLIG: Justisminister Grete Faremo mener tida ikke er inne for å snakke om hvem som bør gå og hvem som bør bli i ledende politistillinger.  
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- FOR TIDLIG: Justisminister Grete Faremo mener tida ikke er inne for å snakke om hvem som bør gå og hvem som bør bli i ledende politistillinger. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Øystein Mæland ble presset ut som politidirektør. Tilbake sitter de samme personene i Politidirektoratet (POD) som ledet politi-Norge i tida før 22. juli 2011.

Justisminister Grete Faremo ønsket ikke i går å svare på om også andre i direktoratet enn Mæland bør gå av.

POD ble etablert i 2001 for å videreutvikle politi og lensmannsetaten, klargjøre ansvar og myndighet og skape en helhetlig operativ og faglig ledelse med sikte på best mulig utnyttelse av ressursene.

22. julikommisjonen har kledd av direktoratets evne til å oppfylle slike sentrale opgaver.

Kommisjonens kritikk • Politiets terrorplanverk ble ikke iverksatt
I planen inngår objektsikrig, mobilisering av personell og stopptiltak.

«Planverket ble ikke vurdert iverksatt av fungerende politidirektør Refvik,» skriver kommisjonen.

Refvik har forklart han ikke reflekterte over hvorvidt et terrorplanverk var relevant på det tidspunkt. Mæland har opplyste at etter bare to uker i jobben ikke kjente til planverket.

- INGEN KOMMENTAR: Assisterende politidirektør Vidar Refvik ønsket ikke kommentere sin egen framtid. Har sittet i jobben siden 2004 og nevnes flere ganger av kommisjonen i forbindelse med kritiske punkter 22. juli.Foto: Jacques Hvistendahl
- INGEN KOMMENTAR: Assisterende politidirektør Vidar Refvik ønsket ikke kommentere sin egen framtid. Har sittet i jobben siden 2004 og nevnes flere ganger av kommisjonen i forbindelse med kritiske punkter 22. juli.Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

• POD har en egen seksjon for politiberdskap og krisehåndtering. Kommisjonen reagerer på at en så viktig funksjon ikke er representert i PODs ledergruppe, men i stedet rapporterer til Refvik.

• «Det forelå planverk og personellister for etableringav stab, men disse var ikke oppdatert siden 2007,» skriver kommisjonen.

• POD hadde ingen kontroll med grensekontroll.

• POD  varslet ikke nabolandene om terrorangrepene.

• POD tok ikke selv noe initiativ til selv å be om bistand fra Forsvaret.

• POD utpekte politmesteren i Oslo til å lede etterforskningen også på Utøya, noe Oslo-politiet hevder de ikke fikk beskjed om.

SJEF I TI ÅR: Ingelin Killengren var politidirektør fra Politidirektoratet ble opprettet i 2001 og fram til 2011.  
 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SJEF I TI ÅR: Ingelin Killengren var politidirektør fra Politidirektoratet ble opprettet i 2001 og fram til 2011. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

• POD har ikke dataverktøy som gir oversikt over materiell og ressurser. Et pilotprosjekt ble utviklet i 2008/2009, men aldri tatt i bruk av politiet.

«Det er vanskelig å se hvordan POD på en selvstendig måte med dagens IT-systemer og kapabiliteter kan bidra til å oppfylle den rollen direktoratet er gitt, med å sikre at nødvendige personell- og materiellressurser er disponible for politidistrikter i en krisesituasjon,» skriver kommisjonen.

• Ifølge kommisjonen mangler det nedtegning av hvem som gjorde hva, når og hva som ble besluttet i POD 22. juli 2011.

• Flere nøkkelpersoner hadde ikke passord til å logge seg på datasystemene.

Penere enn virkeligheten Kommisjonen reagerer på at Politidirektoratet i sin egenrapport har forsøkt å tegne et helt annet bilde av sin egen innsats 22. juli i fjor:

- Til tross for svakhetene i stabens arbeid skriver POD i sin evaluering: «Alt i alt ser det ut til  at staben i POD i hovedsak løste sine oppgaver på en tilfredsstillende måte».

I tillegg viser kommisjonen til flere sider av politiets ressurssituasjon, kompetanse, ledelse, prioriteringer, planverk og systemer som svikter - og hvor direktoratet som overordnet organ tillegges ansvar for en utvikling år bakover i tid.

TERRORPLAN:  Oddbjørn Mjølhus har siden 2003 ledet direktoratets avdeling for politiberedskap og krisehåndtering.  Foto: Lars Myhren Holand
TERRORPLAN: Oddbjørn Mjølhus har siden 2003 ledet direktoratets avdeling for politiberedskap og krisehåndtering. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

I disse åra er det flere sentrale personer i POD som går igjen. Hvorvidt de får bli i sine jobber ønsket ikke justisminister Grete Faremo å svare på i går.

- Det blir feil av meg å svare på nå, uttalte hun.

Sitter i jobben • Vidar Refvik
Assisterende politidirektør siden 2004. Midlertidig politidirektør fra Ingelin Kilengreen gikk av 1. april til Mæland tiltrådte 1. juni i fjor. 22. julikommisjonen nevner Refvik ved navn i forbindelse med en rekke kritikkverdige punkter.
Refvik ønsket ikke å kommentere sin stilling.

• Oddbjørn Mjølhus
Sjefinspektør for politiberedskap og krisehåndtering i POD. Rapporterer til assisterende politidirektør Refvik. Utarbeidet sårbarhetsanalyser fra 2003 fram til i dag. Terrorplanverket ble liggende urørt 22. juli.
Mjølhus ønsket ifølge POD ikke å kommentere sin stilling.

• Ingelin Killengren
Politidirektør fra POD ble opprettet i 2001 til april 2011. Sitter nå som departementsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD), som har ansvaret for sikkerheten rundt regjeringsbygningene.

- Det er klart jeg har gjort feil, sier Killengren til Dagbladet.

Liten tillit Det skal blant tjenestemenn være bred enighet om at ledere forbundet med Ingelin Killengrens tid som politidirektør neppe er de rette til å ta politiet inn i en ny tid.

Ifølge Dagbladets kilder oppfattes de som del den samme kulturen 22. julikommisjonen kraftig har kritisert.

Les hele kommisjonens rapport her.

Les også:
Denne mannen skal få styr på Politi-Norge
Hyllet Mæland - overtok jobben hans
- En beklagelig avgang
- Hoderulling har begrenset verdi
- Jeg har levert min rapport, jeg
- Politiet mangler åpenhet, spesielt etter 22. juli

FRAMTIDA MÅTTE GÅ: 22. juli 2011 hadde Øystein Mæland vært politidirektør i to uker. Han ble sett på som mannen som kom utenfra og som skulle ta politiet inn i en ny tid. Torsdag ble han presset ut av stillingen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
FRAMTIDA MÅTTE GÅ: 22. juli 2011 hadde Øystein Mæland vært politidirektør i to uker. Han ble sett på som mannen som kom utenfra og som skulle ta politiet inn i en ny tid. Torsdag ble han presset ut av stillingen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media