- Fortjener dødsstraff

USAs president George W. Bush mener Saddam Hussein fortjener «den ultimate straffen». - Men det blir opp til irakerne å avgjøre eks-diktatorens skjebne, gjentar Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Behandlet som ei ku

USA forsvarer behandlingen

Det er i et eksklusivt intervju med den amerikanske TV-stasjonen ABC News at den amerikanske presidenten kommer med sine uttalelser om at eks-diktator Saddam Hussein fortjener «den ultimate straffen», som ifølge en sentral kilde i det Hvite hus betyr «dødsstraff», skriver Sky News.

- Avskyelig tyrann

Mandag svarte Bush for første gang siden arrestasjonen av Saddam på spørsmål fra pressen. Under denne pressekonferansen sa den amerikanske presidenten at han har sine egne personlige synspunkter på hva som bør skje med eks-diktator Hussein, men at det er irakerne som bestemmer hans skjebne. I kveld gjentok han sin mening om at Husseins skjebne skal ligge i hendene på eks-diktatorens eget folk.

- Jeg mener han fortjener den ultimate straffen, for hva han har gjort mot sitt folk, sa Bush.

- Han er en torturist, morder, de hadde voldtektsrom, og dette er en avskyelig tyrann som fortjener å få en dom, den strengeste dommen. Men dette skal ikke bestemmes av USAs president, men av Iraks borgere, sa den amerikanske presidenten i intervjuet med ABC News.

Ikke fullendt

Bush sa også at han tror irakerne vil være i stand til å gjennomføre rettsaken mot Hussein på egen hånd.

Til tross for at Saddam er tatt til fange, mener Bush at mye arbeid gjenstår i Irak.

- Det eneste som er fullendt, er at det irakiske folk ikke lenger trenger å bekymre seg for Saddam. Men dette er ingen ende for meg. Det er mye som må gjøres i Irak ennå.

Presidenten sier at USA skal fortsette å spille en sentral rolle i kampen mot terror, og at han kommer til å gjøre alt som står i hans makt for å beskytte USA og det amerikanske folk.

Forsvarer behandlingen

Tidligere i kveld forsvarte USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld behandlingen av Saddam.

- Han er blitt behandlet profesjonelt og har ikke vært offer for offentlig nysgjerrighet, sa forsvarsministeren på en pressekonferanse, ifølge Sky News og nyhetsbyrået AP.

- Han (red. anm.: Saddam) er et individ som representerer et regime som er styrtet, og det er viktig at offentligheten ser han som det han er - som en fange, fortsetter forsvarsministeren.

Rumsfeld fortalte også at CIA, under ledelse av George Tenet, skal ha ansvaret for avhørene av Hussein.

FORSVARES: USA forsvarer behandlingen de har gitt Hussein etter at han ble arrestert. Foto: SCANPIX
BENEKTER BRUDD: USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld sier Saddam Hussein er blitt behandlet profesjonelt. Foto: REUTERS/SCANPIX
- VIL HA DØDSSTRAFF: Ifølge rapportene har USAs president George W. Bush sagt at han håper Saddam Hussein får dødsstraff. Han gjentar samtidig at Saddams skjebne ligger i irakernes hender. Foto: AP/SCANPIX
UNDERSØKES: Bildene av Saddam Hussein som undersøkes av medisinsk personell, har gått verden rundt. Foto: SCANPIX