<strong>BLE I SALEN:</strong> Jonas Gahr Støre talte etter at Mahmoud Ahmadinejad hadde kommet med krasse uttalelser mot Israel mandag. Foto: SCANPIX
BLE I SALEN: Jonas Gahr Støre talte etter at Mahmoud Ahmadinejad hadde kommet med krasse uttalelser mot Israel mandag. Foto: SCANPIX Vis mer

- Fortjener ikke å avspore konferansen

Jonas Gahr Støre kaller Ahmadinejads innlegg for hatefullt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Europeiske land kommer med sterke reaksjoner på Irans president Mahmoud Ahmadinejads Israel- og USA-kritiske tale på FNs rasismekonferanse mandag ettermiddag.

Rundt 40 diplomater forlot salen i protest da Ahmadinejad begynte å beskrive Israel som det «ondeste og mest rasistiske regimet», og påsto at staten Israel ble opprettet som «et påskudd for den jødiske lidelsen under andre verdenskrig».

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa fra talerstolen at Ahmadinejads uttalelser går mot «ånden av verdighet i denne konferansen». Nå ønsker han fokuset tilbake på arbeidet mot rasisme som konferansen handler om.

- Dette ene innlegget fortjener ikke å avspore denne konferansen, sier Støre til Dagbladet.no.

- Ikke uventet
Han gikk på talerstolen rett etter Ahmadinejad hadde holdt sitt innlegg, og tok sterk avstand fra Ahmadinejads uttalelser.

- Man bør ikke overlate talerstolen til ekstremister. Men Ahmadinejad valgte å bruke sin ytringsfrihet, og jeg brukte min for å si at det han mener er uakseptabelt, sier Støre.

Før innlegget til Ahmadinejad sa Støre til NTB at det å forlate salen under innlegget, bare var med på å forsterke motsetninger.

Les hele talen til Støre her.

- Dette var ikke uventet, men det blir ikke bedre av den grunn. Jeg konstaterer at Ahmadinejad brukte FNs arena til å spre hatefulle budskap, sier Støre.

<strong>KALTE ISRAEL RASISTISK:</strong> Irans president Mahmoud Ahmadinejad gikk kraftig ut mot Israel og USA fra talerstolen under FNs rasismekonferanse. Foto: AP/SCANPIX
KALTE ISRAEL RASISTISK: Irans president Mahmoud Ahmadinejad gikk kraftig ut mot Israel og USA fra talerstolen under FNs rasismekonferanse. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Støre mener det skal være rom for kraftige og motsetningsfylte uttrykk på konferansen, men han ønsker fokus på arbeidet som gjøres med å utarbeide en handlingsplan mot rasisme.

- Dette er et veldig viktig, prinsipielt dokument. Det skal utgjøre grunnlaget for Norges videre arbeid mot rasisme, sier Støre.

- Ingen grunn til å bli
Storbritannia, Frankrike, Danmark og Finland var blant landene som ikke ville sitte og høre på Ahmadinejads uttalelser. Flere medier beskriver nå konferansen som katastrofal for FN.

- Så snart han begynte å snakke om det jødiske folket og Israel, hadde vi ingen grunn til å bli i rommet, sier Frankrikes ambassadør Jean-Baptiste Mattei ifølge nyhetsbyrået AP.

Frankrikes president Nicholas Sarkozy har også reagert sterkt, og har kalt Ahmadinejads uttalelser for «utålelig rasistiske», ifølge France Info.

- Det er synd at Ahmadinejad prøver å gjøre konferansen til et gissel. Vi er klare for seriøs diskusjon, men dette er hinsides det som bør forventes, sier Mattei ifølge Reuters.

Frankrike og Storbritannia var blant landene som besluttet å delta kun på tjenestemannsnivå, og Norge er blant de få vestlige landene som sendte sin utenriksminister til konferansen. Den britiske ambassadøren Peter Gooderham, som også forlot salen, sier at Ahmadinejads kommentarer var fornærmende.

FNs rasismekonferanse

* Avholdes 20. til 24. april i Genève og er en oppfølging av en konferanse holdt i Durban i Sør-Afrika i 2001. Den kalles derfor Durban II.

* Møtet skal gjennomgå utviklingen og oppfølgingen av prinsipperklæringen om og aksjonsplanen for bekjempelse av diskriminering og rasisme, som ble vedtatt av 168 land i Durban.

* I 2001 forlot Israel og USA møtet fordi arabiske land ønsket at slutterklæringen skulle erklære sionismen for rasistisk. I forslaget til slutterklæring fra årets møte er eksplisitte henvisninger til Midtøsten-konflikten fjernet.

* Genève-konferansen er i tillegg omstridt fordi Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som har reist tvil om holocaust, taler på åpningsdagen, og fordi muslimske land ønsker at også religionskritikk skal defineres som rasisme.

* Norge, Sør-Afrika, Benin, Kamerun, Nigeria, Tanzania, Portugal og Qatar stiller med utenriksminister eller viseutenriksminister.

* USA, Canada, Israel, Nederland og Australia boikotter konferansen. Sverige og Storbritannia sender kun delegater på lavere nivå, ikke ministre.

(NTB)

- Slike opprørende antisemittiske bemerkninger hører ikke hjemme i FNs forum, sier han til BBC.

- Reaksjoner i Iran
Konferansen har blitt svært preget av Ahmadinejads deltakelse. Før konferansen hadde ni land boikottet konferansen, blant dem USA. Israel trakk også tilbake sin ambassadør til Sveits etter at det ble kjent at den sveitsiske presidenten Hans-Rudolf Merz hadde møtt Ahmadinejad for å diskutere saken til en amerikansk journalist som sitter fengslet i Teheran.

Ahmadinejad betegnet også FNs sikkerhetsråd som et system hvor verdens stormakter diskriminerer andre og tok til orde for å bekjempe «misbruket til sionistene og deres støttespillere».

Ifølge Al Jazeeras korrespondent i Teheran, mottar presidenten også kritikk i sitt eget land.

- Ahmadinejads ord blir kritisert i Iran, ikke bare blant de unge, men i flere politiske leire. Selv de konservative mener at slike uttalelser er helt unødvendige, sier Al Jazeera-korrespondenten.

Omdiskutert ordlyd
Konferansen i Genève var ment å lege sårene etter den opprinnelige rasismekonferansen som gikk av stabelen i Durban i 2001. Den gang forlot Israel og USA møtet fordi arabiske land ønsket at møtet skulle stemple sionismen, bevegelsen som ligger til grunn for opprettelsen av staten Israel, som rasistisk, ifølge NTB.

Etter dette ble alle henvisninger til Midtøsten fjernet i utkastet til sluttdokument.

USA trakk seg fra konferansen fordi de mener deler av innholdet i slutterklæringen oppfattes som urettmessig kritikk av Israel. Men amerikanerne er også bekymret for at erklæringen kan svekke det frie ord.

Striden om religionskritikk

* 27. mars 2008 vedtok FNs menneskerettighetsråd en resolusjon som blant annet krever forbud mot ytringer som krenker religioner.

* Punktet er omstridt ettersom vestlige land med EU-landene i spissen mener det bryter med prinsippet om at menneskerettighetene skal verne enkeltmennesker, ikke ideer og tankesystemer.

* Organisasjonen av islamske stater (OIC) har arbeidet for et internasjonalt forbud mot krenkelser av islam.

* Vern mot krenkelse av religioner var også med i Menneskerettighetsrådets opprinnelige utkast til slutterklæring for Durban II-konferansen, men punktet ble droppet i den reviderte utgaven fra 17. mars, sammen med henvisninger til Midtøsten-konflikten.

(NTB)
<strong>GIKK UT:</strong> Flere delegater valgte å forlate salen under talen. Foto: AP/SCANPIX
GIKK UT: Flere delegater valgte å forlate salen under talen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer