Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fortjener ikke stemmene våre

Trump-leiren var ikke sein om å kritisere Joe Bidens uttalelse, men han får også advarsler fra aktivister.

OVERRASKET LYTTERNE: Da Joe Biden gjestet radioshowet «The Breakfast Club», sjokkerte han lytterne da han snakket om presidentvalget. Video: «The Breakfast Club» via YouTube Vis mer

En uttalelse mot slutten av et intervju har skapt trøbbel for Joe Biden, som ligger an til å bli Demokratenes presidentkandidat i årets valg.

Uttalelsen falt i et lengre radiointervju i programmet «Breakfast Club», som har mange svarte lyttere i USA. Verten Charlamagne Tha God presset Biden etter nyheten om at han vurderte Amy Klobuchar, som er hvit, som visepresidentkandidat.

- Svarte velgere reddet ditt politiske liv i nominasjonsvalgene og venter ting av deg, sa han.

Biden svarte at flere svarte kvinner var blant dem som var under vurdering.

En kampanjemedarbeider avbrøt intervjuet, og radioverten sa Biden snart må komme til New York.

- Det er lenge til november, vi har flere spørsmål, sa han.

- Har du flere spørsmål? Hvis du har problemer med å finne ut om du støtter meg eller Trump, er du ikke svart, svarte Biden.

I DEBATT: Natt til mandag møttes Bernie Sanders og Joe Biden i debatt. Da lovet sistnevnte at hans administrasjon skal representere mangfoldet i folket. Video: CNN Vis mer

Beklaget

Kommentaren fikk mange til å reagere og Biden måtte seinere beklage, da den ble tolket som nedlatende overfor svarte:

- Jeg skulle ikke vært så sleivete. Jeg vet at kommentaren virker som jeg tar de afroamerikanske stemmene for gitt, men ingenting kunne vært lenger fra sannheten. Jeg har aldri, aldri gjort det og jeg har fortjent det hver gang jeg har stilt til valg, sa Biden seinere fredag.

- Visepresident Biden har i hele sin karriere kjempet side om side og for det afroamerikanske samfunnet. Han har vunnet sitt partis nominasjon ved å fortjene hver eneste stemme og ved å møte folk hvor de er, og det er nøyaktig hva han skal gjøre i november, sa Biden-rådgiver Symone Sanders ifølge CNN.

Hun understreket at kommentarene mot slutten av intervjuet ikke var alvorlig ment.

BIDEN-RÅDGIVER: Symone Sanders avbildet med Joe Biden i januar i år. Foto: AP / Matt Rourke
BIDEN-RÅDGIVER: Symone Sanders avbildet med Joe Biden i januar i år. Foto: AP / Matt Rourke Vis mer

- Fortjener ikke stemmene

Men kommentaren har forårsaket sterke reaksjoner, og det tok ikke lange tiden før Trump-leiren så sitt snitt til å lange ut mot Biden. Trumps kampanje publiserte et klipp av Bidens uttalelse på Twitter, har blant annet skrevet:

- Beklager å informere alle svarte Trump-supportere at «dere ikke er svarte» i Joe Bidens bok.

Sør-Carolinas senator, Tim Scott, ifølge The Guardian den eneste svarte republikaneren i Senatet, skrev på Twitter:

- 1,3 millioner svarte amerikanere har allerede stemt for Trump i 2016. I dag tidlig sa Joe Biden til hver enkelt av oss at vi ikke er svarte.

Presidenten selv har tilsynelatende foreløpig nøyd seg med å videreformidle en Twitter-melding fra Scott til sine følgere, hvor Scott kaller kommentaren arrogant og nedlatende.

Scotts kollega, senator Lindsey Graham, omtalte kommentaren som «virkelig støtende, men en sjelden og ærlig innsikt i hvordan liberale tenker».

Trumps kommentarer

Katrina Pierson, kampanjerådgiver for Trump, anklaget Biden for «å tro at svarte kvinner og menn er ute av stand til å være uavhengige eller tenke fritt.»

- I dag har han nok en gang bevist hva et økende antall svarte amerikanere og jeg alltid har visst. Joe Biden fortjener ikke stemmene våre.

Scott og Pierson deltok seinere i en telefonsamtale med presse, hvor Pierson ifølge The Guardian ble mer og mer defensiv da hun ble konfrontert med Trumps egen historie med rasistiske kommentarer.

Biden har gjentatte ganger kritisert Trump for hans historie med rasistiske kommentarer, som inkluderer å stille spørsmål ved president Barack Obamas fødested, uttrykke frustrasjon over «innvandrere fra drittland» og å referere til høyreekstreme demonstranter og motprotestanter som «fine folk», skriver CNN.

TRUMP-RÅDGIVER: Katrina Pierson. Foto: AP Photo/Paul Sancya
TRUMP-RÅDGIVER: Katrina Pierson. Foto: AP Photo/Paul Sancya Vis mer
SENATOR: Republikaneren Tim Scott. Foto: Toni L. Sandys/Pool via REUTERS
SENATOR: Republikaneren Tim Scott. Foto: Toni L. Sandys/Pool via REUTERS Vis mer

«En lærepenge»

Keith Boykin, forfatter, CNN-kommentator og tidligere rådgiver for president Bill Clinton, er også kritisk:

- Ja, Biden er et mye bedre valg for svarte personer enn den rasisten, Trump. Men hvite personer forteller ikke svarte personer hva som er svart. Biden må fortsatt fortjene vår stemme, skrev Boykin på Twitter.

Noen aktivister advarte også Biden etter uttalelsen:

- Ingen av oss har råd til at partiet eller denne kampanjen roter til valget, og kommentarer som disse er av typen som får svarte velgere til å føle at vi ikke virkelig verdsettes og at folk ikke bryr seg om vi dukker opp eller ikke, sa Alicia Garza, medgrunnlegger av «Black Lives Matter», ifølge AP News.

BLACK LIVES MATTER: Alicia Garza. Foto:Shahar Azran/Shutterstock
BLACK LIVES MATTER: Alicia Garza. Foto:Shahar Azran/Shutterstock Vis mer

Derrick Johnson, president for borgerrettighetsorganisasjonen NAACP (The National Association for the Advancement of Colored People) sa til CBS News at Biden ikke burde anta at han har det afroamerikanske samfunnets fulle støtte under valget.

Johnson anerkjente at Biden har stor støtte i det afroamerikanske samfunnet, men sa at han burde jobbe for å vedlikeholde støtten.

- Enten vinner eller taper du med støtte fra det afroamerikanske samfunnet, sa han, og la til at Biden-kampanjen burde ta dette som «en lærepenge.»

NAACP: President ved NAACP, Derrick Johnson. Foto: Earl Gibson III/Shutterstock
NAACP: President ved NAACP, Derrick Johnson. Foto: Earl Gibson III/Shutterstock Vis mer

Adrianne Shropshire, direktør ved BlackPAC, som jobber for å mobilisere svarte velgere, sier ifølge AP News at mange svarte amerikanere er lojale Biden-supportere, men at hans kommentar gjør det vanskeligere å trekke til seg de som er usikre på om de skal stemme.

- Det første jeg tenkte på, var til hvilken grad dette demotiverte disse velgerne og hvor mye mer arbeid resten av oss må gjøre for å overbevise folk om at det er verdt tiden og innsatsen deres.

Visepresidentkandidat

«Fram til nå har Bidens støtte blant svarte velgere vært bunnsolid, og det er lite sjanse for at fredagens uttalelse vil gjøre mye alene for å ødelegge det. Trump-kampanjen vil imidlertid være glade om de kan spikke bort et snev av Bidens støtte, spesielt i viktige delstater som Wisconsin og Michigan, hvor lav interesse blant svarte velgere skadet demokratene i 2016,» skriver BBCs analytiker, Anthony Zurcher.

Han mener at uttalelsen, som kom etter at Biden ble presset på om han foretrekker senator Amy Klobuchar over en svart kvinne som sin visepresident, kan tyde på at han foretrekker noen som Klobuchar.

- Om fredagens bråk fortsetter, kan det hende han vil føle seg nødt til å velge en svart, kvinnelig kandidat, skriver Zurcher.

OBAMA: Tidligere president Barack Obama gir nå sin støtte til presidentkandidat Joe Biden. Video: DXelebekk/AP/NTB / Dagbladet TV, 14. april 2020 Vis mer

I et intervju med CNN sier verten for «Breakfast Club», Charlamagne Tha God, at han mener det nå er nødvendig at Biden velger en svart, kvinnelig visepresident.

- Det er interessant at en gammel, hvit mann også ser på svarte på den måten. Spørsmålet om hva som gjør svarte personer svarte, er en diskusjon for svarte personer. En hvit mann er ikke kvalifisert til å ha den diskusjonen. Men folk forbinder «svarthet» med støtte og beskyttelse av svart kultur. Så jeg tror at når man ser en svart person stemme for Trump, når man vet Trump er en trussel for marginalisering av folk i dette landet, setter man spørsmål ved hvor mye den personen bryr seg om sine folk, så jeg forstår uttalelsen, sa verten, som flere ganger understreket viktigheten av at Biden velger en svart, kvinnelig «running mate».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!