Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortjeneste: 217 prosent!

Enorm avkastning på aksjefond de siste to årene Hadde du satset 10 000 kroner i DNB Industrifond for to år siden, kunne du i dag gått til banken - og gått hjem med 31 700 kroner i lomma - en fortjeneste på hele 217 prosent! Nordmenn har for alvor fått øynene opp for aksjefondenes fordeler, men ekspertenes råd er at den gode gamle høyrentekontoen ikke bør undervurderes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke godta det første og beste tilbudet du får i banken din, sier Terje Hamre, leder i Norsk Familieøkonomi til Dagbladet.

- Det som skjer da, er at du gjerne får tilbud om å kjøpe andeler i fond som eies av banken, eller som banken har avtaler med. Forskjellene i avkastning på fondene er meget store, sier Hamre.

Store forskjeller

Forskjellene illustreres tydelig i Norsk Familieøkonomis undersøkelse av fondenes avkastning de siste to årene. Mens det beste fondet kunne skryte av en avkastning på hele 217 prosent, har ikke de dårligste bedre enn 59 prosents avkastning.

Terje Hamre understreker imidlertid at disse tallene omhandler avkastningen de siste to årene. En undersøkelse over avkastningen på fire år vil gi en annen liste med andre fond på topp og bunn.

200 fond

Det er over 200 fond å velge mellom i Norge. Undersøk nøye på forhånd før du velger hvor du vil plassere pengene dine. Ikke vær redd for å spørre om avkastningen til fondet du blir tilbudt. Uansett er avkastningen vanligvis høyere enn i banken hvor renta er lav.

- Folk flytter penger i stor stil over til aksjefond, og det gjør de rett i. En vanlig familie bør sette av 30 000 kroner på høyrentekonto, og kjøpe andeler i aksjefond for resten, sier Terje Hamre.

I likhet med andre eksperter mener Hamre at det er viktig at aksjefond ikke brukes til kortsiktige spekulasjoner, men at du bare bør bruke penger du ikke trenger å se igjen på minst fem år.

Du ligger dårlig an om aksjekursen synker i fondet ditt samtidig som du trenger penger raskt i tilfelle bilen går i stykker, eller huset rammes av en vannlekkasje.

Liten kunnskap

- Selv om interessen er økende, er kunnskapen fortsatt lav. Mange har ingen motforestillinger og handler kortsiktig. Jeg tror en del vil oppleve nedturer, sier Steinar Skaare, industriell økonom i Rådgivende økonomer.

- Folk kan bli blendet av den høye avkastningen på hele 30 prosent på Oslo børs. Det er unormalt høyt, og det er viktig å advare folk om at det kommer til å svinge, sier Lasse Ruud, leder i Verdipapirfondenes forening.