- Fortjeneste på øl-salg er skitne penger

Ap-politiker og lege i Førde vil ha øl-monopolet tilbake.

STERK ØL FORTSATT PÅ POLET: Som vin og sprit selges det sterke ølet fra Vinmonpolet i Norge. Lokalpolitiker Einar Solheim (Ap) i Førde vil ha tilbake deres gamle øl-monopol for alt ølet som selges i kommunen. Foto: 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STERK ØL FORTSATT PÅ POLET: Som vin og sprit selges det sterke ølet fra Vinmonpolet i Norge. Lokalpolitiker Einar Solheim (Ap) i Førde vil ha tilbake deres gamle øl-monopol for alt ølet som selges i kommunen. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avisa Firda i Førde i Sogn og Fjordane har gjennom flere artikler (ikke på nett) belyst hvordan øl-salget i byen har utviklet seg etter at øl-monopolet i Førde ble oppheva i fjor sommer og man fra 2. juli i fjor startet øl-salg fra butikkene i byen.

Siden ølet ble tilgjengelig i butikkene har salget økt med 35 prosent, skriver avisa. Første halvår i fjor ble det solgt 121 842 liter øl mot 250 525 liter øl andre halvår i fjor, skriver avisa.

Det får den lokale Arbeiderparti-politikeren og bystyremedlem Einar Solheim til å reagere. Solheim, som jobber som øre-nese-hals-spesialist på Førde sykehus til vanlig, krever kollektiv avrusning og ønsker at Førde går tilbake til øl-monopolet.

- Så lenge vi har et monopol, så bidrar det til edruskapelighet. Problemet nå er at antallet tilfeldige øl-kjøpere øker, sier Solheim til Dagbladet.

Lege mot fritt øl-salg Overfor avisen Firda uttrykker han at «dessverre fikk rett» og at det har gått akkurat slik han argumenterte med i kommunestyret da
debatten om øl-monopolet pågikk. Solheim ville beholde det og varsler at han med erfaringene så langt vil bruke de for å skaffe tilbake monopolet i byen med i overkant 12 500 innbyggere.

Solheim peker også på at et økende alkoholforbruk har uheldige helsemessige konsekvenser.

Er det politikeren eller legen i deg som mener dette?

- Det er nok veldig begge deler, sier han.

Førde var blant de aller siste kommunene i landet som hadde øl-monopol. Etter at bystyret gikk inn for å fjerne monopolet har de to siste kommunene, Vefsn og Fauske i Nordland, også kommet etter. I dag er det ingen øl-monopol i Norge.

- Jeg mener vi skal passe oss for å slå fast at det vanlige alltid er det beste. Det er ingen logikk i at et monopol er et dårligere valg når vi ser disse tallene, sier Solheim.

-Skitne penger Overfor lokalavisen Firda påstår politikeren også at de som selger ølet i byen, bare er opptatt av profitt og fortjeneste på alkoholsalget.

- De setter egen økonomi foran hensynet til folkehelse og folks sitt beste. Penger tjent på den måten kaller jeg skitne penger, sier Solheim til avisa.

Det får kjøpmennene lokalt til å steile. Butikksjef Ørjan Alme ved Coop Extra i Førde sier han også er overraska over øl-eksplosjonen i byen.

- Øl er en lovlig vare som de selger alle steder i landet. Solheim går for langt, sier Alme til Firda.

Overfor Dagbladet står Sollheim fast ved det han har sagt.

- Ja, jeg mener det, sier Solheim, før han kommer med en anmodning til sine partikolleger sentralt og Regjeringen:

- Arbeiderpartiet og ansvarlige politikere i Norge må ikke være redde for en gang i blant å sette restriksjoner for å lede folk på riktig spor, sier Solheim til Dagbladet.

I helga kåret for øvrig Dagbladet sommerens ølfavoritter. Sjekk testen her. (Krever abonnement).

- SKITNE PENGER: Arbeiderparti-politiker og lege i Førde, Einar Solheim, mener fortjeneste på salg av øl i butikkene er skitne penger. Han mener de som selger tenker profitt foran folkehelse. Foto: Førde kommune / Reiakvam Foto
- SKITNE PENGER: Arbeiderparti-politiker og lege i Førde, Einar Solheim, mener fortjeneste på salg av øl i butikkene er skitne penger. Han mener de som selger tenker profitt foran folkehelse. Foto: Førde kommune / Reiakvam Foto Vis mer