Fortjent og ufarlig valg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den finske fredsmekleren Martti Ahtisaaris rolle som Nobelinstituttets listehelt er slutt. I går fikk den tidligere finske presidenten og den mangeårige fredsmekleren endelig fredsprisen, og den som var mest overrasket var visstnok ham selv. Reaksjonene har sjelden vært mer samstemt blant politikere, forskere og kommentatorer. Det store flertallet mener at årets fredspris er av godt gammeldags merke og er gitt til en klassisk fredsmekler. Nobels fredspris er tilbake i sporet etter flere års kontroversielle utdelinger. Kritikken har i hovedsak vært rettet mot utvidelsen av fredsbegrepet til å omfatte arbeidet mot global oppvarming og fattigdomsbekjempelse. Selv om vi mener både klimaendringer og fattigdom har klare sammenhenger med mulighetene til varig fred, markerer årets fredspris at arbeidet for å forebygge og forhindre utbrudd av væpnet konflikt står sentralt.

Martti Ahtisaari er ingen medieyndling eller karismatisk personlighet, men han har i flere tiår lyttet og snakket motparter fram til fredelige løsninger på tunge konflikter. Han spilte en viktig rolle da Namibia fikk selvstendighet. Det samme gjaldt løsningen på det kompliserte Aceh-spørsmålet i Indonesia. Ahtisaari har også bidratt til løsningen av konflikter i Nord-Irland, Sentral-Asia, på Afrikas Horn og ikke minst for å finne en løsning på Kosovo-konflikten. Vi mener årets fredspris er vel fortjent.

Vi håper likevel ikke at det lite kontroversielle valget av Martti Ahtisaari er et signal om at man ikke vil legge seg ut med en kommende stormakt som Kina, trå Vietnam på tærne eller unngå ubehag med Russlands makthavere. Dissidentene fra de tre landene var alle verdige kandidater, men det er ikke et poeng i seg selv å provosere. Det viktigste er å demonstrere uavhengighet.