Raymond Johansen om festhelga:

- Fortjent

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) håper at vi «kanskje kan gå tilbake til en ny normal».

FJERNER: Byrådsleder Raymond Johansen fjerner coronasperringer på kollektivtransporten i Oslo. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.46% Første dose: 78.26%

- Nå gjør vi det. Vekk med det, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagbladet, og river ned en plakat med coronaregler.

I en bybuss i Oslo sentrum er byrådslederen i gang med å fjerne alle spor etter pandemien. Klistremerker, plakater og sperrebånd blir fjernet for å klargjøre kollektivtrafikken for en normal hverdag.

- Vi skal fortsatt vise hensyn, men dere trenger ikke å holde avstand, dere trenger ikke å spre dere. Nå oppfordrer vi folk til å igjen begynne å bruke kollektivtrafikk, sier han.

Etter mer enn ett og et halvt år med restriksjoner kunne nordmenn omsider droppe alle coronatiltak fra klokka 16 lørdag ettermiddag.

- Folk tok den ut

I Oslo oppfordret byrådslederen til full fest, og håpet innbyggerne benyttet seg av både kultur- og uteliv denne helga.

- Hva tenker du om festhelga?

- Som ventet. Folk tok den ut, og det er stort sett vel fortjent. Så er det alltid noen som tar den litt lengre enn det man strengt tatt skal, men det er vel heller ikke helt uventet, sier Johansen til Dagbladet.

- Du oppfordret jo til full fest?

- Jeg oppfordret til å legge Oslo for sine føtter. Herregud, det er sikkert noen som har krabbet rundt og lagt det litt for mye til sine føtter, men sånn er det. Jeg tror de aller fleste har fått markert veldig godt, sier han.

Lørdag kveld ble preget av både fest, vold og kaos i store deler av landet.

På utestedet Last Train i Oslo ringte bartenderen selv politiet fordi situasjonen var helt kaotisk.

- Det var skikkelig kaos, folk er helt ko-ko. Det var helt forferdelig, sa vakt på Last Train, Tony Hansen.

Oslo-politiet opplyste blant annet på Twitter om en økning i meldinger om slagsmål og ordensforstyrrelser i Oslo sentrum etter klokka 2.30.

- Nå er det over

Det er en tydelig glad og lettet byrådsleder som nå håper at vi «kanskje går tilbake til en ny normal».

- Det har vært en litt sånn rørende helg også. Det å si at nå er det over, at «social distance» nå er over. Det har vært uvirkelige 18 måneder som vi nå er ferdige med, og det er fantastisk, og kanskje vi går tilbake til en ny normal.

Det er spesielt krevende å holde avstand i en større by, mener Johansen, og sier at det vil komme nye utfordringer, men at vi nå har et godt grunnlag.

- Etter det jeg har hørt, ble det festa brukbart i helga, så nå er det bare å gyve løs på alle utfordringene vi har foran oss.

Brått blir byrådslederen mer alvorlig, og påpeker viktigheten av å fortsette å ta hensyn til de som er litt usikre.

- En del mennesker vil fortsatt være engstelige. Vi skal også vise hensyn til dem, fordi for veldig mange av oss så slår man bare om. For andre, som har vært livredde, er det ikke bare å skru av og på en bryter, sier han.

- Nå kan vi klemme

Å fjerne alle sporene etter coronapandemien på kollektivtrafikken er et veldig sterkt symbol, mener byrådslederen.

- Å gå inn på bussen, der kan du ikke sitte, der kan du sitte, og alle med munnbind. Det er jo et veldig stort alvor i det. Det er jo valgfritt å bruke munnvind hvis du vil, men nå er det ikke sånn at vi krever at folk bruker munnbind. Vi krever ikke at folk holder avstand.

Han forteller at det har vært en spesiell måte å lede byen på, blant annet med tanke på alle videomøtene.

- Det kommer vi sikkert til å fortsette med noe, men det å se hverandre og kroppsspråket, og ikke bare forholde seg til det du ser i skjermen, det tror jeg vi kommer til å sette pris på, sier Johansen.

- Nå kan vi klemme, og det er veldig fint.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer