Fortsatt 6.800 DNA-profiler ulovlig registrert

Åtte måneder etter at fristen utløp, har Folkehelseinstituttet bare slettet 200 av totalt 7.000 DNA-profiler som er ulovlig lagret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både politiet og ledelsen i Folkehelseinstituttet (FHI) kommer med unnskyldninger og forklaringer om at slettearbeidet ble som ble pålagt er ressurskrevende og mer omfattende enn først antatt. Det etterlyses nye datasystemer for automatisk sletting, men avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet sier til Aftenposten at det avhenger av en oppgradering av politiets IKT-systemer.

- I påvente av en fullautomatisk løsning har FHI begynt arbeidet med en semi-automatisert sletterutine som etter planen vil være plass innen utgangen av 2014, sier Bjørn Magne Eggen i FHI.

Saken som ble omtalt av VG i 2011, avdekket at tusenvis av DNA-profiler på nordmenn var ulovlig lagret av Rettsmedisinsk institutt. I juni i fjor ga Personvernnemnda instituttet en frist til utgangen av året på slette profilene, men hittil er bare om lag 200 av profilene slettet, får Aftenposten opplyst.

Folkehelseinstituttet har i brev til Kripos i vår skrevet at slettingen ikke ville bli ferdig før juni 2015. I brevet går det fram at de regner med å bruke 3.500 timer på oppgaven fordi slettingen av profilene må gjøres av kvalifisert personell og to personer sammen.

I Kripos er nestsjef Vigleik Antun er ikke tilfreds med FHIs prioriteringer.

- Vi har sendt flere formelle brev til FHI om dette. Men det er grenser for min makt. Når de har monopol, er det begrenset hvilke sanksjonsmuligheter vi har, sier Antun.

(NTB)