Fortsatt alvorlig for to kvinner etter bussulykka

Kritisk for den ene kvinnen (33).

KRITISK: Situasjonen er fortsatt alvorlig for to kvinnelige passasjerer fra den svenske turistbussen som frontkolliderte med en lokal rutebuss mandag. De to ble fløyet fra ulykkesstedet Fardal i Sogn til Haukeland Universitetssykehus i Bergen. Tilstanden er kritisk for den ene. Foto: LESERBILDE
KRITISK: Situasjonen er fortsatt alvorlig for to kvinnelige passasjerer fra den svenske turistbussen som frontkolliderte med en lokal rutebuss mandag. De to ble fløyet fra ulykkesstedet Fardal i Sogn til Haukeland Universitetssykehus i Bergen. Tilstanden er kritisk for den ene. Foto: LESERBILDEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND/FØRDE (Dagbladet): To av de skadde passasjerene etter den tragiske bussulykken ved Fardal utenfor Sogndal er fortsatt på sykehus.

Fortsatt kritisk
De to kvinnelige turistene var begge passasjerer i den svenske turistbussen som frontkolliderte med en lokal rutebuss mandag. Begge er fra Taiwan.

- Jeg kan bekrefte at det fortsatt ligger to kvinner på sykehuset her hos oss, sier informasjonsmedarbeider Therese Trandem ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

Trandem forteller til Dagbladet at situasjonen er kritisk for den ene av de to.

- De to kvinnene er 52 og 33 år gamle. Situasjonen for dem begge er alvorlige.

For den 33 år gamle kvinnen er situasjonen fortsatt kritisk.

- Kan du si noe om skadene de har pådratt seg?

- Nei, jeg kan ikke si mer enn at de er begge alvorlig skadet, og altså kritisk for den ene, sier Trandem.

Kom fra sommerjobb Den 24 år gamle Karoline Eidslott Svinø fra Ålesund og en 26 år gammel kvinne fra Taiwan omkom i ulykken.
Eidslått Svinø var student ved Høgskulen i Sogn og Fjordane og bosatt i Sogndal.

I sommer har hun hatt sommerjobb hos Statens Vegvesen og var på vei hjem til Sogndal fra sommerjobben da ulykken inntraff.

Både Statens Vegvesen og skolen tok seg av familien til Karoline Eidslott Svinø som kom til Sogndal i går.

Rekonstruksjonen av bussulykken i Sogndal viser at de to kvinnene som mistet livet, døde etter å ha blitt truffet av speilene til den motgående bussen. Lensmann Åge Løseth i Sogndal, som ledet rekonstruksjonen, bekrefter denne konklusjonen overfor Bergens Tidende. Også Havarikommisjonen skal ha vist interesse for bussenes sidespeil.

Seks utskrevet
Seks andre passasjerer ble fraktet til Sentralsjukehuset i Førde etter ulykken.
To ble betegnet som polikliniske pasienter, de fire andre gikk gjennom en mer omfattende undersøkelse. Ved 15-tiden i går ble alle seks utskrevet.

To politibetjenter noterte seg turistenes forklaringer før de forlot sykehuset.
Etterpå gikk alle seks og en tolk om bord i en ventende buss fra det ulykkesrammede selskapet Bergkvarabuss som fraktet dem til Sogndal hvor de andre passasjerene var innlosjert.

Siktet
I går ble det kjent at politiet hadde tatt ut siktelse mot den 53 år gamle bussjåføren av den svenske turistbussen.
Politiet mener han brøt veitrafikklovens paragraf 3 om uaktsom kjøring.

- På bakgrunn av arbeid på åstedet og opplysninger i flere avhør tirsdag, er det skjellig grunn til å mistenke ham for uaktsom kjøring.
Vi mener han har kommet delvis over i motgående kjørefelt og forårsaket kollisjonen, sier lensmann i Sogndal, Åge Løseth til NTB.

Politiet har ikke vurdert å sikte den norske bussjåføren.

Rekonstruksjon
I 18-tiden i kveld stengte politiet Rv55 mellom Fardal og Sogndal på grunn av en rekonstruksjon av ulykken.
Den norske bussjåføren var med på denne rekostruksjonen.

Den siktede svenske sjåføren har reis hjem til Sverige.
Dagbladet snakket med den svenske sjåførens kolleger da de hentet de lettere skadde turistene i Førde.

-Han har fått seg en trøkk, men det står etter forholdene bra til med han, sier den ene sjåføren som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

UTSKREVET: Seks passasjerer ble lettere skadd i ulykken og fraktet til Sentralsjukehuset i Førde. I går ble de utskrevet og fraktet til Sogndal av en buss fra det ulykkesrammede selskapet Bergkvarabuss. To politibetjenter (bildet) fikk forklaringene til de seks turistene før de forlot Førde. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
UTSKREVET: Seks passasjerer ble lettere skadd i ulykken og fraktet til Sentralsjukehuset i Førde. I går ble de utskrevet og fraktet til Sogndal av en buss fra det ulykkesrammede selskapet Bergkvarabuss. To politibetjenter (bildet) fikk forklaringene til de seks turistene før de forlot Førde. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer