Fortsatt «betydelig avstand» i budsjettsamtaler

Lang vei til mål for regjeringspartiene og støttepartiene.

LANGT IGJEN: Gjermund Hagesæter (FrP) (f.v.), Svein Flåtten (H) og Terje Breivik (V) etter torsdagens budsjettforhandlinger på Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LANGT IGJEN: Gjermund Hagesæter (FrP) (f.v.), Svein Flåtten (H) og Terje Breivik (V) etter torsdagens budsjettforhandlinger på Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag var det ikke satt noe tidspunkt for et nytt forhandlingsmøte mellom de fire partiene.

- Det er betydelig avstand. I utgangspunktet er det satt at vi skal være ferdige til mandag. Det er ikke sikkert vi greier det, men det vil tiden vise, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter til NTB.

Hans kollega i Høyre, Svein Flåtten, slår fast at regjeringspartiene nå jobber med hele budsjettet.

- Det er stort, det er mange saker, og derfor må dette nødvendigvis ta tid. Jeg føler vi har en viss tidsfrist på oss, og den håper vi å kunne holde, sier han.

Bruker helgen Høyre/Frp-regjeringen må ha støtte fra Venstre eller KrF for å få flertall for neste års statsbudsjett. Sentrumspartiene forhandler samlet. Da partene gikk fra hverandre i går kveld, etter fem timers møtevirksomhet, var de enige om å ta helgen i bruk.

Flåtten vil ikke gi noen beskrivelse av avstanden mellom regjeringen og støttepartiene.

- Det kommer litt an på hvilke saker man snakker om, sier han til NTB.

Høyre-politikeren legger til at tilbakemeldingene fra sentrumspartiene har vært «konstruktive og med sikte på å finne løsninger».

- Men det er alltid en forskjell på synspunkter, sier han.

Selv om partene har som mål å være ferdige mandag, kan forhandlingene i realiteten komme til å pågå utover i uka.

Fikk skisse Venstre og KrF fikk i går et tilbud fra regjeringspartiene som de samme dag ga en tilbakemelding på. Høyre og Frp arbeidet i dag med å forbedre sitt tilbud.

- Vi jobber intenst med det. Det er fortsatt et stykke til vi er i mål, sa Hagesæter ved 14-tiden.

Det viktigste er at landet får et godt budsjett, og at alle de fire partiene får satt sitt fotavtrykk på det, fremholder han.

Etter at regjeringen presenterte sitt budsjettforslag, har både Venstre og KrF lagt fram alternative budsjetter med en klar markering av egne saker.

KrF vil skrote alle kutt i formuesskatten, styrke budsjettets sosiale profil og ha mer penger til bistand. Også Venstre krever endringer i modellen for formuesskatten og vil samtidig ha et grønnere skatte- og avgiftsopplegg.

Ifølge NRKs opplysninger innebar det første tilbudet fra regjeringen i går at det ble flyttet på mellom to og tre milliarder kroner. (NTB)