Fortsatt en fare for rikets sikkerhet

- Det er ingen ting i Riksadvokatens henleggelse av Krekar-saken som svekker utvisningsgrunnlaget, sier Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen ting i Riksadvokatens henleggelse av Krekar-saken som svekker utvisningsgrunnlaget eller det som berører dette forholdet, sier kommunalminister Erna Solberg til NTB.

For regjeringens utvisningsbeslutning betyr det ikke noe at Riksadvokaten tirsdag frafalt å rettsforfølge alle anklager mot mulla Krekar. Vurderingen av om utvisningen skal iverksettes, fortsetter på vanlig måte. Krekars klagesak er nå til behandling i Utlendingsdirektoratet, og senere skal den til Utlendingsnemnda. Kommunalministeren kan ikke si noe om når saken er ferdig der.

- Deretter har vi de irakske myndigheter å forholde oss til. Vi vil starte - og jeg understreker starte - en dialog om det i Irak foreligger en rettsgarantiordning for mulla Krekar etter at han eventuelt er sendt ut av Norge, sier Solberg til NTB.

Kommunalminister Solberg presiserer overfor NTB at det foreligger to forhold å utvise mulla Krekar for.

- Det ene går på beskyttelse av det norske samfunn ved at han etter regjeringens mening representerer en fare for rikets sikkerhet. Det andre er mislighold av avtale med de norske myndigheter ved at han reiste tilbake til Irak kort etter at han kom hit, og dermed viste at han var trygg der, sier Solberg.

Hun sier at regjeringens utvisningsvedtak er fattet på et helt annet juridisk grunnlag enn det en eventuell straffesak ville vært basert på.

- Og utvisningsvedtaket ble fattet på grunnlag av informasjoner og kunnskap på et tidspunkt før det ble innledet etterforskning mot Krekar, sier Solberg.

Slik Erna Solberg har oppfattet det, er de interne forholdene i Irak grunnlaget for at det ikke blir reist tiltale mot Krekar.

- Det har vært umulig med utgangspunkt i norsk rettspraksis å forfølge disse sakene i Irak, og det må vi bare ta til etterretning, sier hun.

- Men lovverket i Norge når det gjelder fare for rikets sikkerhet eller mistanke om anslag mot rikets sikkerhet, har en helt annen kvalifiseringsside ved seg. Og det er altså ingen ting som her svekkes i forhold til det som Riksadvokaten har lagt fram. Det at du ikke kan straffedømmes for noe fordi du ikke kan etterforskes skikkelig, er noe helt annet enn en vurdering om utvisning, sier kommunalminister Erna Solberg til NTB.

(NTB)