- Fortsatt en fornybar-sinke

Men miljøbevegelsen stort sett fornøyd med budsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Miljøbevegelsen er stort sett fornøyd med regjeringens miljøbudsjett.

- Miljøvern-departementet som var den store taperen i 2008 er en skikkelig vinner i 2009 og får et av sine største budsjett noensinne med en økning på nesten 25 prosent, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

- Det har vært et klart gjennomslag for miljøvern i regjeringen, sier Bellonas nestleder Marius Holm.

Jubel for regnskogpenger

Spesielt er Regnskogforbundet og Naturvernforbundet glade for pengene til bevaring av regnskog, som Solheim lovte under klimatoppmøtet på Bali i fjor.

- Denne gledelige bevilgningen viser verden at Norge mener alvor med løftene om storstilt støtte til land som vil redusere klimaforurensende avskoging. Statsbudsjettet gir et tydelig signal til regnskogsland om at de bør sette i gang å utarbeide helhetlige nasjonale planer for å bevare skogen sin, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet.

For lite til fornybar energi
Men helt fornøyd er miljøbevegelsen likevel ikke med regjeringens satsing. Naturvernforbundet er glad for mer fokus på trua arter, men mener skogvernet burde vært større for å sikre det biologisk mangfoldet.

Og Bellona ser langt etter ønsket sitt om to milliarder nye kroner til fornybar energi.

- Regjeringen bevilger bare de 1,5 milliarder kronene som har vært kjent siden 2006. Vi forventet en solid satsing fram til vi får såkalte grønne sertifikater. Norge er fortsatt i bakleksa når det gjelder fornybar energi i forhold til EU-landene, og regjeringen har ett år på seg til å vise at de mener alvor, sier nestleder i Bellona, Marius Holm til Dagbladet.no.

- FOR LITE TIL FORNYBAR ENERGI: Mener Bellona. her fra vindmølleparken på Smøla. Foto: SCANPIX
- FOR LITE TIL FORNYBAR ENERGI: Mener Bellona. her fra vindmølleparken på Smøla. Foto: SCANPIX Vis mer

Venstre henger seg på.

- Klimaforliket bygger på at regjeringen skal komme med et alternativ til ordningen med grønne sertifikater som skal være like omfattende og ambisiøst som denne ville vært med en ordning med grønne sertifikater. Det gjør det ikke. Den forbedringen som foreslås er ikke i nærheten av å imøtekomme behovet og det som er avtalt. Resultatet vil bli fortsatt kø av gode prosjekter som ikke blir realisert, sier leder av energi- og miljøkomitéen åp Stortinget, Gunnar Kvassheim (V) i en pressemelding.

Bellona gikk også inn for å sikre Mareano-prosjektet sine resterende 157 millioner kroner. Prosjektet får bare 51 millioner kroner, samtidig som bevilgningene til seismikkskyting økes med 60 millioner kroner til 200 millioner kroner. Mareanoprosjektet har dermed fått for lite penger gjennom årenes løp til at hele økosystemet i nord kan kartlegges før man i 2010 skal vurdere på nytt om her skal åpnes for leting etter gass og olje.

Bellonas Ane T. Brunvoll påpeker også at regjeringen ikke oppfyller klimaforlikets løfte om økte bevilgninger på energieffektivisering gjennom Lavenergiutvalget.

Fremtiden i våre hender er skuffet over at regjeringen ikke gjør mer for å vri folks forbruk i en miljøvennlig retning.

- Dette er pinlig for regjeringen som i Soria-Moria erklæringen lovet økt satsing på grønne skatter, sier leder i Framtiden i våre hender Arild Hermstad.

Organisasjonen Zero mener statsbudsjettet ikke er nok til å oppfylle løftene i Soria Moria-erklæringen om rensing av gasskraftverk.

- At det ikke loves en investeringsbeslutning for et fullskala renseanlegg på Kårstø i statsbudsjettet for 2009 er skuffende, sier Thomas Palm i ZERO i en pressemelding.

- Fortsatt en fornybar-sinke

- Ikke nok til jernbane 
Jernbane har fått et kraftig løft i budsjettet på 1,27 milliarder, hvorav 850 millioner kroner er nye investeringer. Natur og ungdom mener regjeringen er på riktig vei. Men nok er det ikke, ifølge leder Ingeborg Gjærum.

- Det er bra at det kommer en økning, men den er altfor liten. De klarer ikke å innhente etterslepet på 1,1 milliarder kroner, sier Gjærum.

- Vi har krevd 6,5 milliarder, men om jernbanen skulle ha fått bare det som var rett og rimelig, ville det vært 3,5 milliarder, sier hun til Dagbladet.no.

Natuvernforbundet og leder Lars Haltbrekken er glad for den satsingen som kommer på jernbane, men sier at satsingen svekkes av store investeringer i vei.

- Vi er svært bekymret for hva en slik veisatsing vil bety for naturmangfold, klima og matjord i kommende tiårsperiode. Massiv utrulling av asfalt er ikke løsningen på naturvern- og klimautfordringene, understreker Haltbrekken.

Her er de viktigste punktene i miljøbudsjettet.

FORNYBART: Bellona har utviklet en algereaktor. Men regjeringen gir ikke noe ekstra til fornybart, utover det de har lovet tidligere.