Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortsatt ener

LILLEHAMMER (Dagbladet): Når Kristin Halvorsen i dag reiser hjem fra landsmøtet på Lillehammer som gjenvalgt partileder, vet hun at hun har styrket sin posisjon i SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er strålende fornøyd. Bare tenk hvor galt dette kunne ha gått, sa SV-lederen etter en dramatisk voteringsrunde i landsmøtesalen.

Til og med hennes sterkeste utfordrer, stortingsrepresentant Hallgeir Langeland, slår fast at Halvorsens posisjon er sterkere i dag enn tidligere.

- Jeg mener hun har kommet gjennom behandlingen av den omstridte NATO-bombingen på en slik måte at hun har styrket sin posisjon, sier Langeland, som selv gikk på et sviende nederlag under avstemningen i går kveld.

Nervøs

For å ha klare linjer før dagens ledervalg ble det allerede i går kveld votert over synet på bombingen av Jugoslavia. Usikkerheten før avstemningen var stor, og Halvorsen bar tydelig preg av nervøsitet. Da salens flertall gikk imot å stanse bombingen av Jugoslavia betingelsesløst, brøt gledesscenene løs.

- Jeg var nervøs, innrømmer partilederen. Dersom mindretallets forslag om betingelsesløs bombestans var blitt vedtatt, hadde Kristin Halvorsen pakket sakene og gått av som partileder.

Refs

Hun vant første runde, takket være Dag Seierstad iherdige og politisk kloke arbeid under landsmøtet. Men i neste øyeblikk måtte hun svelge et vedtak som slår fast at SV under ingen omstendigheter kan støtte «krigføring mot noe land uten godkjennelse av FNs sikkerhetsråd». Et vedtak som Langeland og hans meningsfeller oppfatter som en skarp korreks av partilederen.

Hennes motstandere slår også utvetydig fast at gårsdagens landsmøte er en enstemmig refs av SV-ledelsen.

- Begge forslagene som var oppe til avstemning, fordømte sterkt bombingen av Jugoslavia. Dette er en klar melding til Halvorsen om at det var en gal avgjørelse, sier partiveteranen Finn Gustavsen, som har spøkt i kulissene under hele landsmøtet. Med dette vedtaket kan han fortsatt stå som medlem av SV, sier han til Dagbladet. Samme beskjed ga Hanna Kvanmo til Kristin Hal- vorsen i går ettermiddag.

Edelmann

I dag skal landsmøtet gjenvelge Halvorsen som ny leder. Dersom valgkomiteen får det som den vil, blir Øystein Djupedal gjenvalgt som nestleder, mens Inge Ryan fra Nord-Trøndelag får den andre nestlederposten. Bondelags-rådgiver Aina Edelmann velges for første gang inn i sentralstyret, til alles tilfredsstillelse. Mannen som satte i gang og frontet opprøret mot bombevedtaket, Hallgeir Langeland, ble imidlertid ikke tilgodesett med et eneste tillitsverv.

- Hva, skal han støtes ut i kulden, spurte Finn Gustavsen lettere rystet etter at valgkomiteen hadde lagt fram sin liste.

- Det fremmes nok en del navn som benkeforslag når valget kommer i gang, svarte en av de ortodokses anførere, Rune Skarstein, beroligende.

STRÅLENDE FORNØYD: Kristin Halvorsen kom gjennom behandlingen av den omstridte NATO-bombingen med styrket posisjon.