STREIK: Hvis partene i lønnsoppgjøret for bankene blir enige hos Riksmeklingsmannen i dag, vil det bli streik fra i morgen tidlig. Da blir det ikke mulig å få ut kontanter. Foto:Steinar Buholm/Dagbladet.
STREIK: Hvis partene i lønnsoppgjøret for bankene blir enige hos Riksmeklingsmannen i dag, vil det bli streik fra i morgen tidlig. Da blir det ikke mulig å få ut kontanter. Foto:Steinar Buholm/Dagbladet.Vis mer

Fortsatt fare for bankstreik

Norge kan tørke opp for kontanter. Betal regningen nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene i finansnæringen møtes i dag for å prøve å komme til enighet etter brudd i de frivillige forhandlingene. Det er fare for streik som rammer samtlige norske bankkunder.

Streik fra i morgen Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) sitter fortsatt og forhandler for å bli enige om årets lønnsoppgjør. Hvis de ikke lykkes å dra forhandlingene i havn i løpet av dagen og kvelden i dag, vil det bli streik fra 08.00 i morgen.

Fritt for kontanter Med mindre Riksmeklingsmann Kari Gjesteby klarer å få partene til å bli enige før midnatt. Hun har innkalt partene til sitt kontor klokken 10.00 nå i formiddag. Så mange som 15.552 bankansatte kan bli tatt ut i streik allerede fra i morgen. Dette vil skape problemer for blant annet kontantuttak, nettbank, netthandel og tilgang til bankbokser.

Derfor kan det lønne seg å betale regningene sine i dag. Det samme gjelder hvis du vil ha noen ekstra kontanter.

- Tilbakemeldinger vi får fra bankene er at mange har vært borte i løpet av helgen, og at bankene ikke er tømt for penger. Vi har ikke oppfordret folk til å hamstre, men og ha kontanter tilgjengelig for noen dagers forbruk, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland til Dagbladet.

Stor pågang - Hvis partene ikke blir enige vil det bli umiddelbar stans fra klokken 08.00 i morgen tidlig. Det gjelder banker, minibanker og nettbanker, sier Leif Osland. Han tror det vil bli stor pågang på bankene i dag, men mener at de er godt forberedt på det.

Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) var innkalt av riksmeklingsmann Kari Gjesteby 31. mai, men hun mener det er vanskelig å si noe om utfallet av forhandlingene før forhandlingene mandag.

- Under sist møte brukte vi tiden på å kartlegge punktene det er uenighet om, så det er umulig å si om partene har nærmet seg hverandre, påpeker hun til nrk.no. I et intervju på nrk alltid nyheter uttalte hun mandag morgen at hun var optimistisk før forhandlingene skulle starte.

Finansforbundet har varslet plassoppsigelse for sine ansatte i 129 banker.

En eventuell streik i banksektoren, vil ifølge FNOs Leif Osland være en svært uvanlig affære.

- Den eneste streiken som er gjennomført for bankene i Norge var i 1976, sier han.