- Fortsatt fare for vulkankatastrofe på Island

Gigantvulkanen Katla kan fortsatt gå i lufta.

UTBRUDD: Røyk og aske stiger til værs fra vulkankrateret under isbreen Eyjafjallajökull sør på Island. Utbruddet som har ført til evakuering av flere hundre innbyggere i området, fortsatte fredag, og den norske fagmannen Johan Petter Nystuen vil ikke spå noe sikkert om hvor lenge det kunne vare. Foto: REUTERS / Olafur Eggertsson / SCANPIX
UTBRUDD: Røyk og aske stiger til værs fra vulkankrateret under isbreen Eyjafjallajökull sør på Island. Utbruddet som har ført til evakuering av flere hundre innbyggere i området, fortsatte fredag, og den norske fagmannen Johan Petter Nystuen vil ikke spå noe sikkert om hvor lenge det kunne vare. Foto: REUTERS / Olafur Eggertsson / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Faren for en katastrofal vulkaneksplosjon på Island kan ikke avskrives. Men foreløpig tyder ikke noe på at vulkanen Katla vil gå i lufta, mener en fagmann.

Professor Johan Petter Nystuen ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo sa fredag til NTB at det ikke var registrert jordskjelvaktivitet ved vulkanen Katla det siste døgnet. Dermed var det heller ingen umiddelbar fare for utbrudd.

- Men faren kan ikke avblåses ennå, sier Nystuen, som tilføyer at ekspertene ikke har noe stort erfaringsgrunnlag å bygge på i sine spådommer. Det forrige store utbruddet i Katla var i 1918 og varte i en måned.

Kaos

Katla ligger under isbreen den store Mýrdalsjökull sør på Island, med den mindre Eyjafjallajökull litt vestenfor. En vulkan under Eyjafjallajökull har de siste dagene spydd ut aske som har skapt kaos i flytrafikken over store deler av Europa.

Denne vulkanen har vært inaktiv siden et to år langt utbrudd fra 1821 til 1823.

- Det er ennå ikke mulig å si noe om hvor lenge utbruddet i denne vulkanen vil vare. I beste fall kan det være snakk om noen timer eller dager, men det kan godt gå lengre tid, mener Johan Petter Nystuen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer