UTBRUDD: Røyk og aske stiger til værs fra vulkankrateret under isbreen Eyjafjallajökull sør på Island. Utbruddet som har ført til evakuering av flere hundre innbyggere i området, fortsatte fredag, og den norske fagmannen Johan Petter Nystuen vil ikke spå noe sikkert om hvor lenge det kunne vare. Foto: REUTERS / Olafur Eggertsson / SCANPIX
UTBRUDD: Røyk og aske stiger til værs fra vulkankrateret under isbreen Eyjafjallajökull sør på Island. Utbruddet som har ført til evakuering av flere hundre innbyggere i området, fortsatte fredag, og den norske fagmannen Johan Petter Nystuen vil ikke spå noe sikkert om hvor lenge det kunne vare. Foto: REUTERS / Olafur Eggertsson / SCANPIXVis mer

- Fortsatt fare for vulkankatastrofe på Island

Gigantvulkanen Katla kan fortsatt gå i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Faren for en katastrofal vulkaneksplosjon på Island kan ikke avskrives. Men foreløpig tyder ikke noe på at vulkanen Katla vil gå i lufta, mener en fagmann.

Professor Johan Petter Nystuen ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo sa fredag til NTB at det ikke var registrert jordskjelvaktivitet ved vulkanen Katla det siste døgnet. Dermed var det heller ingen umiddelbar fare for utbrudd.

- Men faren kan ikke avblåses ennå, sier Nystuen, som tilføyer at ekspertene ikke har noe stort erfaringsgrunnlag å bygge på i sine spådommer. Det forrige store utbruddet i Katla var i 1918 og varte i en måned.

Kaos

Katla ligger under isbreen den store Mýrdalsjökull sør på Island, med den mindre Eyjafjallajökull litt vestenfor. En vulkan under Eyjafjallajökull har de siste dagene spydd ut aske som har skapt kaos i flytrafikken over store deler av Europa.

Denne vulkanen har vært inaktiv siden et to år langt utbrudd fra 1821 til 1823.

- Det er ennå ikke mulig å si noe om hvor lenge utbruddet i denne vulkanen vil vare. I beste fall kan det være snakk om noen timer eller dager, men det kan godt gå lengre tid, mener Johan Petter Nystuen.

- Om jeg skal komme med et stalltips, må det være at utbruddet blir forholdsvis kortvarig, det vil si at det vil vare i mindre enn en uke framover, sier han.

- Men dette er veldig usikkert, understreker den norske eksperten.

Fare

Den svenske geologen Lennarth Björklund sier til nyhetsbyrået TT at det er virkelig fare for at det vil komme et utbrudd i Katla. Men han vil ikke tolke aktiviteten i Eyjafjallajökull som et tegn på at «noe er på gang» under Mýrdalsjökull.

Albert Einarsson, som er redaktør for nettstedet islandsk.no, sier situasjonen på Island er dramatisk nok, men ikke så dramatisk som det kan se ut til fra utlandet.

- Folk er vant til disse tingene, framholder han overfor NTB.

- Det virker ikke som menneskeliv er i fare. Noen veier er blitt ødelagt, men bruene står fortsatt. Men man venter jo på noe større, man venter på Katla, sier Einarsson, som påpeker at det historisk sett skulle kommet et nytt utbrudd her for lenge siden.

Katla har gjerne hatt et utbrudd hvert 50.-60. år, og det siste var for nesten 90 år siden.

Hjem

Rundt 800 mennesker som sent torsdag kveld ble evakuert fra området nær Eyjafjallajökull, fikk få timer senere lov til å vende hjem, meldte nyhetsbyrået AFP fredag. Dette var den andre evakueringen i løpet av to dager.

Den lokale politisjefen Kjartan Thorkelsson vil ikke utelukke at innbyggerne i området kan bli tvunget til å dra hjemmefra en tredje gang.

- Hvis vi ser at vannstanden i elvene stiger, kan vi få dem av gårde på kort tid, sier han.

Det kraftige vulkanutbruddet under Eyjafjallajökull onsdag morgen førte til oversvømmelser i flere elver. Hvis det skulle komme et utbrudd i Katla, vil det kunne føre til enorm flom i de sørlige delene av Island.(NTB)