Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortsatt fastlåst på Bali

Solheim frykter blokkerende klimamandat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klimaforhandlingene på Bali var fredag morgen fortsatt fastlåst. USA nekter å åpne for diskusjon om internasjonalt forpliktende utslippskutt.

– Det viktigste er at vi får et veikart som ikke blokkerer for å få internasjonalt forpliktende utslippskutt inn i en ny klimaavtale, sier miljøvernminister Erik Solheim.

Han er med i en gruppe på rundt 25 ministere som bak lukkede dører forsøker å kutte de hardeste knutene.

Hovedproblemet i innspurten av forhandlingene er USAs innbitte motstand mot internasjonalt forpliktende utslippskutt. USA la natt til fredag fram et forslag som går inn for frivillige mål, og er blottet for ordet «forpliktelser».

EU er også misfornøyd med at USAs forslag ikke skiller klart mellom forpliktelsene til rike industriland og utviklingsland.

– Vi står fast på at en framtidig avtale må ta utgangspunkt i konklusjonene fra FNs klimapanel, og som sikrer at industrilandene forplikter seg til betydelige utslippskutt, sa EUs miljøkommissær i en kort erklæring fredag formiddag.

– Jeg tror vi blir enige, men tida er i ferd med å løpe fra oss, sa Dimas.

Veikart
Klimakonferansen på Bali skal vedta et såkalt veikart for forhandlingene fram mot en ny internasjonal klimaavtale, som etter planen skal vedtas på klimakonferansen i København i 2009.

STÅR FAST: Delegatene på Balikonferansen strever med å få til et «veikart» alle kan enes om. Foto: SONNY TUMBELAKA/AFP/SCANPIX
STÅR FAST: Delegatene på Balikonferansen strever med å få til et «veikart» alle kan enes om. Foto: SONNY TUMBELAKA/AFP/SCANPIX Vis mer

Både EU og Norge frykter et forhandlingsmandat som i praksis blokkerer for å diskutere internasjonalt forpliktende utslippskutt og andre sentrale elementer i en ny klimaavtale.

– Det viktigste er å komme i gang med forhandlingene. Det er uansett det politiske presset på regjeringene som avgjør hvor sterk avtale vi får i 2009. Men vi må sikre oss et forhandlingsmandat som er så åpent som mulig, og ikke stenger for noe, sier Solheim.

Ambisjonsnivå

Det er også uenighet om å henvise til at industrilandene må kutte sine utslipp med 25-40 prosent innen 2020 for å unngå en global oppvarming på mer enn 2 grader. USA mener det vil foregripe forhandlingene, mens både Norge, EU og utviklingsland vil ha en klar rettesnor for nødvendig ambisjonsnivå i en ny avtale.

Solheim tror ikke andre land vil ta belastningen med å blokkere forhandlingene, dersom USA gir etter. Etter at det vanskelige spørsmålet om overføring av klimavennlig teknologi til utviklingsland falt på plass, er utviklingslandene i grove trekk fornøyd med utkastet til forhandlingsmandat.

Forhandlingene skal etter planen avsluttes fredag ettermiddag, men det fleste regner med at de vil fortsette til utpå morgenkvisten lørdag.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media