<strong>GNISTEN IKKE DØD:</strong> Ap-leder Jonas Gahr Støre har døra på gløtt for KrF om regjeringsforhandlingene på Gran skulle bryte sammen. Her samen med KrF-leder Knut Arild Hareide før KrF valgte høyresiden. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GNISTEN IKKE DØD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har døra på gløtt for KrF om regjeringsforhandlingene på Gran skulle bryte sammen. Her samen med KrF-leder Knut Arild Hareide før KrF valgte høyresiden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Regjeringsforhandlingene:

Fortsatt fastlåst på Gran: Støre stenger ikke døra for KrF

Jonas Gahr Støres dør er fortsatt åpen for KrF om de ikke skulle komme til en løsning med Solberg-regjeringen på Gran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
ERNAS DRØM: Statsminister Erna Solberg har lenge drømt om en borgerlig flertallsregjering. Denne uka kan hun få drømmen oppfylt - eller knust. Ifølge sjef for politisk avdeling i Dagbladet, Mats Rønning, står det på disse punktene. Video: Emilie Rydning Vis mer

Forhandlingene om en ny regjeringsplattform på Gran, er svært vanskelige får Dagbladet opplyst tirsdag. Mange saker er uløst.

Selv om de fleste fortsatt tror at de vil lykkes med å danne en flertallsregjering, diskuteres det også hva som skal være KrFs «plan B» om forhandlingene skulle bryte sammen.

Til Trønder-Avisa har KrFU-leder Martine Tønnesen har sagt at hun da mener partiet bør gå rett i forhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

- Vi har et klart flertallsvedtak på at vi ønsker å gå i regjering. Og vi kan ikke sitte som parlamentarisk grunnlag for en regjering vi kan kaste når som helst, sier hun.

Fylkesleder i det store KrF-fylket Agder, Per Sverre Kvinlaug, mener derimot at partiet da må ta en fot i bakken og tenke seg om.

– Det er noe med det at når vi først har valgt en side, så har vi gjort det, sier Kvinlaug.

-Døra ikke lukket

Men er døra til en regjering med Ap og Sp fortsatt åpen? Ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre er den det:

- Det var ikke vi som lukket den døra, det var det landsmøtet til KrF som gjorde. Det har vi tatt til etterretning og det har vi respekt for. Vi mener fortsatt at landet ville vært bedre tjent med en løsning der de så mot Arbeiderpartiet og Senterpartiet enn den veien de har gått. Det vil jeg også mene også om det skulle bli et brudd i forhandlingene, sier Støre til Dagbladet, men legger til:

- Samtidig tror jeg at etter den øvelsen de har vært gjennom nå, med sonderinger og forhandlinger, vil jeg ha forståelse for at KrF må tenke seg om, summe seg og vurdere hva som skal være veien videre, sier Støre.

Han understreker at han fortsatt legger til grunn at Høyre, Frp, Venstre og KrF kommer til en løsning når de har satt seg ned for å forhandle.

- Men hvis KrF banker på igjen, så vil deres dør være åpen?

- Vi lukker ikke den døra, men jeg synes det virker usannsynlig det jeg ser noen sier at de da skal nærmest snu i døra og gå rett over til forhandlinger med oss, sier Støre.

GLATT I SPORET: Det gikk ikke helt etter planen da Venstre-politiker Abid Raja skulle dra fram mobilen og spille inn en julehilsen i skiløypa. Video: Privat. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Landsmøtet gir autoritet til valget KrF tok. Det må komme en veldig tydelig beskjed fra KrF med autoritet, om de skulle ta et nytt valg.

Forberedt på opposisjon

Støre kaller situasjonen hypotetisk, men sier Ap også i så fall måtte gått noen runder.

- Jeg mener det samme som jeg mener i høst, selv om vi har tatt til etterretning at de har tatt et annet valg. Samtidig har vi forberedt oss på å være i opposisjon til en flertallsregjering. Vi måtte også tenkt oss gjennom før det kunne kommet i forhandlinger, sier Støre.

Ifølge Støre har spørsmålet ikke vært behandlet av Ap's landsstyre.

- Du har tidligere fortalt at du la skissene til det som kunne blitt en plattform for en Ap, Sp og KrF-regjering i skuffen?

- Ja, og jeg har ikke låst skuffen og kastet nøkkelen. Det er en god gjennomgang av våre politiske prosjekter og prioriteringer. Den tror jeg kan komme godt med når vi nærmer oss 2021. Men vi får avvente.

- Bør skje ved valg

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er enda mer avmålt til diskusjonen.

- Nå pågår det forhandlinger på Granavolden. Spekulasjoner om en annen regjeringskonstellasjon nå er en avsporing, sier han.

- Jeg er interessert i å kaste regjeringen, men det bør skje ved valg. Nå forholder vi oss til det KrFs landsmøte besluttet og tar ting i ro og mak. Vi er tydelig på hva vi mener uansett. For oss er politikken viktigst. Vi vil snu regjeringens sentralisering og sørge for tjenester nær folk, vi vil sikre det nasjonale eierskapet og mener regjeringen må begynne å lytte til folk framfor å tre løsninger nedover hodet på dem, sier han.

Innvandring vanskelig

Det er spesielt på innvandringsfeltet det har vist seg vanskelig å komme til enighet i regjeringsforhandlingene, får Dagbladet opplyst.

- På innvandring er det stor avstand til Frp som vil ha stadig nye ting. De har et markeringsbehov, og det er jo også i utgangspunktet stor avstand mellom partiene her, sier en person fra et annet parti.

Også på klima, skal det være en del som gjenstår. Abort framstår etter det Dagbladet forstår nå ikke som vanskelig. Ifølge Vårt Land skal KrF-leiren ha innsett at det ikke blir endringer i abortlovens paragraf 2c, som åpner for seinabort i tilfeller hvor fosteret har en alvorlig sykdom.

Etter det Vårt Land forstår, arbeider KrF nå i forhandlingene for forbud mot tvillingabort og seirer på bioteknologifeltet, som stans av den planlagte åpningen for eggdonasjon.

Dagbladet får også bekreftet at innstramning av fosterreduksjon er på forhandlingsbordet, selv om ikke alt er landet.

Grøvan tror på rask avklaring

Stortingspolitiker for KrF, Hans Fredrik Grøvan, sier til Fædrelandsvennen at han tror en avklaring i forhandlingene kan komme tirsdag eller onsdag. Andre kilder som Dagbladet har snakket med, mener det fort kan drøye til fredag.

- Mye kommer an på hvor langt en kommer i dag og i morgen, sier en.

Ingen av de forhandlende partene vil i dag si noe åpent om når en løsning kan foreligge.

Helseminister Bent Høie (H) tok i dag en pause fra regjeringsforhandlingene og holdt årets sykehustale på Rikshospitalet i Oslo. I etterkant av talen ønsket han ikke å svare på noen spørsmål om regjeringsforhandlingene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer