Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortsatt feil koder ved sykehus

Nye kontroller Helsetilsynet har utført viser at sykehus fortsatt gir en del pasienter gale og mer lønnsomme diagnoser som utløser høyere betaling fra staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye kontroller Helsetilsynet har utført viser at sykehus fortsatt gir en del pasienter gale og mer lønnsomme diagnoser som utløser høyere betaling fra staten.


Tilsynet har kontrollert tre tilfeldige sykehus, Sykehuset Sørlandet, Sykehuset i Molde og Sykehuset i Østfold. Det fant både feil i diagnoser, koder og pasientjournaler, skriver Aftenposten.

For to år siden ble det avdekket at Sørlandet sykehus Arendal kodet om pasientdiagnoser for å øke inntektene ved sykehuset. Sykehuset måtte betale tilbake millionbeløp, og fire ansatte fikk advarsler. Etter kontrollen av de tre sykehusene mener Helsetilsynet at også andre sykehus feilkoder diagnoser.

Kan være livsfarlig for pasienten

- Dette er svært alvorlig og kan bli farlig for pasientene. Feilaktig diagnose kan føre til feilbehandling neste gang de legges inn på sykehus. Vi har bare undersøkt tre sykehus, men det er ingen grunn til å tro at ikke det samme skjer andre steder, sier helsedirektør Lars E. Hanssen.

Helsetilsynet mener blant annet at det var systematiske feil ved diagnosene ved en øre- nese- og halsavdeling som førte til «dyrere» diagnoser enn pasientene hadde.

Tilsynet avdekket også at det i en del tilfeller var registrert én diagnose i pasientjournalen, mens kodingen av diagnosen for utbetaling av penger viste noe helt annet.

Samtlige sykehus hevder overfor Aftenposten at de ikke bevisst har satt såkalte lønnsomme diagnoser på pasienter. Feilene skyldes ifølge sykehusene at legene har vært for dårlige til å sette riktige diagnoser.

(NTB)