Fortsatt forbud mot amerikansk kjøtt

USA forsøkte mandag å overbevise verden om at amerikansk kjøtt er trygt. Men Japan vil ikke oppheve forbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at alarmen gikk om et mulig tilfelle av kugalskap (BSE) i delstaten Washington lille julaften, innførte om lag 15 land umiddelbart importforbud mot amerikansk storfe. Torsdag ble smitten bekreftet, og amerikanske landbruksmyndigheter har siden jobbet på spreng for å finne ut hvor smitten kommer fra. Storfekjøtt fra i alt åtte delstater er trukket tilbake fra markedet, og i Washington er flere buskaper isolert.

Til Tokyo

USAs storfeindustri er bekymret for at smittetilfellet vil føre til at salget går ned, og en amerikansk delegasjon i Tokyo møtte mandag japanske tjenestemenn med bønn om at Japan opphever importforbudet.

Men Japan er foreløpig ikke fornøyd med det amerikanerne har funnet ut:

- Fra amerikansk side ønsker man å diskutere en gjenopptakelse av importen i nær framtid, men vi ga beskjed om at det er for tidlig å snakke om noe slikt, sa en japansk tjenestemann. Enkelte japanske politikere krever at USA skal teste hver enkelt slaktet ku for kugalskap, slik Japan har gjort siden oktober 2001. Japan er det eneste landet i Asia hvor det er påvist kugalskap, og i november ble det niende tilfellet oppdaget.

Fra Canada?

Lørdag hevdet USA at den smittede kua trolig ble importert fra Canada i 2001. Den skal ha kommet sammen med 73 andre kyr, og arbeidet for å finne ut hvor da andre har havnet, pågår for fullt. Canadiske myndigheter fastholder imidlertid at det er for tidlig å trekke noen konklusjon, og sjefveterinær i USAs landbruksdepartement Ron DeHaven bekrefter at det fortsatt blir tatt prøver for å fastslå kuas opprinnelse.

Samtidig er Japan og en rekke andre land på jakt etter nye importører, og særlig australsk storfeindustri vil trolig oppleve økt etterspørsel. Både Taiwan, Sør-Korea, Japan og Mexico har signalisert at de kan komme til å kjøpe kjøtt fra Australia og New Zealand.

(NTB-DPA-AFP)