Fortsatt forbud mot sjal på tyrkiske universiteter

Regjeringspartiet kan bli erklært ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnlovsdomstolen i Tyrkia opprettholder forbudet mot muslimske sjal ved landets universiteter.

Dermed øker muligheten for at landets regjeringsparti blir erklært ulovlig.

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen, hvor regjeringspartiet AKP har flertall, vedtok i februar å oppheve forbudet mot sjal ved universitetene.

Lovendringen utløste sterke reaksjoner blant opposisjonspolitikere og andre representanter for den tyrkiske eliten som ønsker å opprettholde et strengt skille mellom religion og stat.

Når grunnlovsdomstolen nå har erklærte at sjal-reformen er i strid med landets konstitusjon, så styrker det saken til den tyrkiske riksadvokaten, som ønsker et forbud mot AKP.

Heretter kan påtalemyndigheten argumentere med at partiet har handlet i strid med grunnlovens skille mellom religion og stat, og at det derfor er riktig å innføre sanksjoner.

- Dette garanterer at partiet blir avviklet, uttalte den tyrkiske statsviteren Chengiz Aktar etter grunnlovsdomstolens kjennelse torsdag.

Et forbud mot AKP kan også bety at mange av partiets medlemmer, deriblant statsminister Tayyip Erdogan og president Abdullah Gul, må holde seg borte fra all politisk virksomhet i fem år.

OPPRETTHOLDER SJALFORBUDET: Den tyrkiske grunnlovsdomstolen har i dag bestemt at sjalforbudet ved landets universiteter skal videreføres. Foto: REUTERS/SCANPIX
OPPRETTHOLDER SJALFORBUDET: Den tyrkiske grunnlovsdomstolen har i dag bestemt at sjalforbudet ved landets universiteter skal videreføres. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Grunnlovsdomstolens kjennelse i saken mot partiet er ventet i løpet av året.

(NTB)

Fortsatt forbud mot sjal på tyrkiske universiteter