Fortsatt fri bruk hos NextGenTel

Telenor har møtt en proteststorm etter å ha kunngjort planer om å slutte med fastpris på bredbånd. Konkurrenten NextGenTel lover fortsatt fri bruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerne raser etter at avtroppende Telenor-sjef Tormod Hermansen varslet at selskapet vil ha slutt på fri bruk av bredbånd via ADSL. Over 8000 personer har deltatt på en underskriftskampanje mot prisendringen. Konkurrenten NextGenTel lover fortsatt fri bruk av ADSL.

- Vi har bygget et helt eget nett og en egen løsning. Vi leier kobberlinjer fra sentralen og hjem til brukerne, resten bygger vi selv eller leier av andre. Derfor har vi full frihet til å fastlegge prisstrukturen. Noe av poenget med bredbånd er fri bruk, og vi har ingen planer om å slutte å tilby det, sier administrerende direktør Olav Stokke i NextGenTel til Dagbladet.no.

Billigere

NextGenTel tilbyr ADSL og er dermed konkurrenter til Telenor Plus. Per i dag har de 20.000 aktive abonnenter og mange tusen har forhåndsbestilt i påvente av utbygging i sitt hjemområde. En bredbåndslinje med hastighet på 640 Kbps koster 398 kroner måneden hos NextGenTel.

Telenor Plus tar 450 kroner måneden for en hastighet på 384 Kbps. Telenor Plus oppgir at de har 42.000 abonnenter. Grunnen til at Telenor nå vil ha slutt på fri bruk, er store tap på hele ADSL-satsningen.

Stokke innrømmer at bruken av linjene er svært varierende fra bruker til bruker.

- Tellerskritt på telefoni har alltid begrenset bruken i telenettet. Når man bygger bredbånd, må man bygge slik at man har nok kapasitet. Det blir ikke riktig å begrense denne kapasiteten igjen. Det vil bare oppleves som urettferdig ovenfor brukerne, sier Stokke som hevder firmaet er i ferd med å gå i null.

Kabel

Et annet alternativ dersom du ikke ønsker tellerskritt på bredbånd, kan være å benytte tilbudene fra kabelleverandørene. Bredbåndsleverandøren Chello leverer bredbånd med kapasitet på 384 Kbps til 379 kroner måneden og har fri bruk. - Det vil forsatt være fri bruk hos Chello. Vi har forsåvidt de samme problemene med storbrukere, og på sikt vil man kanskje komme frem til prisstruker som regulerer disse, men ikke nå, sier Øyvind Husby direktør for strategi og samfunnskontakt i UPC. Chello har rundt 20.000 bredbåndskunder.

Protestkampanje

Rasende Telenor-kunder satte i gang en underskriftskampanje på nettet da Hermansens uttalelser ble kjent. Over 8000 personer har til nå skrevet under på listen som ligger på nettstedet petitiononline.com. Den er nå nettstedets nest mest aktive underskriftsaksjon, bare slått av en aksjon for en internasjonal undersøkelseskommisjon mot Ariel Sharons brudd mot menneskerettighetene.

Informasjonssjef Atle Lessum i Telenor Plus har registrert den store aktiviteten hos kundene, men tro mye er basert på misforståelser:

- Vi kommer ikke til å innføre tellerskritt. Det blir i såfall en bruksbasert prising basert på hvor mye folk laster ned. Det er heller ikke sikkert at fastpris forsvinner helt, kanskje vil vi tilby begge deler, sier Lessum til Dagbladet.no.

Han forteller at 25 prosent av kundemassen bruker svært mye av båndbredden. Det er disse som nå kan forvente å måtte betale ekstra for dette.

Alle kundene som har eksisterende avtaler med Telenor Pluss vil ikke bli påvirket. Disse avtalene vil bli kjørt ut bindingstiden som vanligvis er ett år. Telenor vil varsle eventuelle prisendringer med et par måneders varsel.

<B>BREDVÅND:</B> Flere selskaper har lagt bredbånd i Norge. NextGenTel lover fortsatt fri bruk.