GLADE I HOLMKOLLEN:  Nordmenn heier på tremilsvinner Marit Bjørgen i Holmenkollen for to helger siden. Vi  er fortsatt glade, selv om våre nordiske naboer nå er registrert som endas litt gladere - og ikke minst unge østterrikere og godt voksne sveitsere. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix.
GLADE I HOLMKOLLEN: Nordmenn heier på tremilsvinner Marit Bjørgen i Holmenkollen for to helger siden. Vi er fortsatt glade, selv om våre nordiske naboer nå er registrert som endas litt gladere - og ikke minst unge østterrikere og godt voksne sveitsere. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix.Vis mer

Fortsatt glade, men minst fornøyd i Norden

Ungdom i Østerrike og gamle i Sveits synes de har det aller best.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er blant innbyggerne i Europa som er mest fornøyd med livet, ifølge en undersøkelse en undersøkelse som nylig offentliggjort på EUs statistikkbyrå Euro-stat.

Men svensker, dansker, finner og sveitsere er enda mer tilfredse enn oss.

Det er mange lykkeundersøkelser - og ikke minst ulike kriterier.

I en verdensomspennende undersøkelse som Dagbladet omtalte for noen dager siden, er dansker og nordmenn feid ned fra lykketoppen av beboere i Latin- og Sør-Amerika.

I den omfattende Eurostat-undersøkelsen ble innbyggere i en rekke land i Europa spurt om hvor fornøyd de er med livet sitt. Deltakerne ble bedt om å rangere tilfredsheten fra 0 (ikke fornøyd) til 10 (fullstendig fornøyd).

I Norge endte snittet for alle aldersgrupper på 7,9.

65-74 og 16-24
Den mest tilfredse aldersgruppen er den mellom 65 og 74 år (8,1), tett fulgt av 16-24-åringene (8,0). Både aldersgruppene 25-34 år og 35-49 år oppga i gjennomsnitt 7,8, mens dem mellom 50 og 64 år oppga 7,9. Det samme gjorde aldersgruppen fra 75 år og oppover.

Nordmenn er imidlertid ikke de mest fornøyde innbyggerne i Europa, ifølge undersøkelsen.

I Norden er både svensker, dansker og finner mer fornøyd enn oss - alle med et gjennomsnitt på 8. Også sveitserne oppga i snitt 8 på skalaen.

Unge østerrikere - eldre sveitsere

De mest fornøyde menneskene i Europa finner man blant østerrikere mellom 16 og 24 år og sveitsere fra 65 år og oppover. I disse gruppene oppga de spurte i gjennomsnitt en tilfredshetsgrad på 8,4.

Nederst på lista befinner bulgarerne seg med en gjennomsnittlig tilfredshetsgrad på 4,8.

Deretter kommer serberne med 4,9, fulgt av innbyggerne i Portugal, Kypros og Hellas - alle med 6,2. Gjennomsnittet for EU-landene er 7,1.

Undersøkelsen ble gjennomført for to år siden og er en del av et større prosjekt som tar for seg livskvalitet i Europa.

Resultatene vil bli offentliggjort i sin helhet i juni i år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

(NTB/Dagbladet).

 GLAD FOR JULESNØ:  En ung mann slår kollbøtte og jubler for den første snøen i en park i Wien i begynnelsen av desember. Illsutrasjonsfoto: Lisi Niesner, Reuters/NTB Scanpix.
GLAD FOR JULESNØ: En ung mann slår kollbøtte og jubler for den første snøen i en park i Wien i begynnelsen av desember. Illsutrasjonsfoto: Lisi Niesner, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer