Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortsatt håp for Leyla M.

Høyesteretten i Iran vil revurdere dødsdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den psykisk utviklingshemmede Leyla M. skulle henrettes før jul. Nå har Høyesteretten i Iran tatt en helomvending og vil vurdere hennes sak på nytt.

Den 19-år gamle jenta har blitt dømt til døden av iranske myndigheter. Hennes grusomme forbrytelse mot samfunnet skal være prostitusjon, som hun var blitt tvunget i av sin familie. Hennes mentale alder antas å være åtte år og hun har levd et meget hardt liv med misbruk og vanskjøtelse.

En skritt i riktig retning

Amnesty International har engasjert seg i kampen for å redde Leyla M. og er svært positive til at Høyesteretten skal se nærmere på saken.

- Det er i seg selv veldig oppsiktsvekkende. Vanligvis stadfester, omgjør eller idømmer Høyesterett en annen straff. Men nå har de faktisk bestemt seg for å vurdere grunnlaget for selve domsavsigelsen, sier rådgiver i Amnesty Internation Norge, Patricia Kaatee, til Dagbladet.no.

Hun påpeker i en e-post til Dagbladet.no at myndighetene plikter ifølge Barnekonvensjonens artikkel  34 å beskytte barn mot seksuell utnyttelse og misbruk.

- Dersom Leyla har vært tvunget til prostitusjon som barn har myndighetene forsømt sin plikt til å forhindre et alvorlig overgrep mot et barn. Det vil dermed ikke være urimelig å hevde at Leyla i så fall har krav på rehabilitering og kompensasjon, utdyper Kaatee.

Stort engasjement

Illustrasjonsbilde: SCANPIX
Illustrasjonsbilde: SCANPIX Vis mer

Ifølge Amnesty er dommen i strid med flere internasjonale konvensjoner som Iran har forpliktet seg til å følge. En av disse forpliktelsene innebærer at ingen skal kunne henrettes for forbrytelser de har begått før fylte 18 år. Henrettelse som avstraffelse, i Leylas tilfelle henging, skal kun benyttes ved de aller groveste tilfellene av lovbrudd.

- Iranske myndigheter har gått til det uvanlige skritt å kommentere denne saken offentlig. Det er et tegn på at internasjonalt press har en effekt, men Amnesty mener fortsatt press er viktig for å forhindre at dødsdommen mot Leyla iverksettes, skriver Kaatee i en kommentar til Dagbladet.no.

Amnesty International startet en underskriftskampanje i Norge, og har til nå mottatt 19.000 underskrifter. De har også oppfordret folk til å sende en appell til myndighetene og rettvesenet i Iran.

PROTESTDEMONSTRASJON: Et hundretall mennesker - norske og iranere - møtte opp utenfor Irans ambassade den 21. desember for å protestere mot dødsdommen mot Leyla.
KJEMPER FOR MENNESKERETTIGHETER I IRAN: Legen Mahmood Amiry-Moghaddam gjorde Norge og Amnesty oppmerksom på Leyla M.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media