Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fortsatt håp for nettmusikken

Etter at det ble kjent at Napster må stenge sine sider fra i morgen, har nettbrukere verden over lastet ned musikk fra nettstedet nærmest i panikk. Men fortvil ikke: Det er fortsatt mulig å laste ned musikk fra nettet på en lovlig måte. Dagbladet.no viser deg hvordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk dommer har besluttet at Napster må stenge sine nettsider fra i morgen av. Det betyr at de som bruker Napster for å bytte musikk med andre nettbrukere må heretter lete andre steder på nettet for å skaffe seg gratis musikk. Men fortvil ikke, jobben er ikke så vanskelig. Det finnes flere nettsteder som tilbyr programvare lik Napster sin, men som ikke er rammet av den midlertidige domstolsforføyningen som Napster er.

Norsk aktør

Med et program kan du knytte deg mot andre nettbrukere og utveksle musikk som de har på sin PC med din egen PC. I nettsammenheng er dette kjent som «bruker til bruker»-basert utveksling.

Noen av programmene man forsatt kan bruke til å utveksle musikk med er Gnutella. Dette programmet skiller seg ut på et punkt fra Napster. Musikken som skal lastes ned formidles ikke gjennom noen bestemt server. Med Gnutella har man tilgang til private musikksamlinger gjennom mange forskjellige servere.

En annen aktør på markedet er norske ShareTraxx. Det unike med ShareTraxx er at du ikke trenger noen programvare for å finne musikk som kan lastes ned fra andre brukere på nettet. Denne programvaren er innebygd i den nettleser-baserte søkemaskinen som ShareTraxx har på sin side.

Ikke glad for dommen

- Det er ikke til å legge skjul på at brukeren finner copyrightbeskyttet musikk på med vår søkemaskin, men man finner også mange andre filer, sier Snorre Haugsnes, daglig leder for Snapp Search, som driver ShareTraxx.

Han understreker at søkemaskinen ikke er ment for å finne ulovlige Mp3-filer, men alle mulige multimediafiler. Det kan være feriebilder som naboen har tatt, en sang som privatpersoner har sunget inn eller et videoopptak fra et lokalt idrettsstevne.

Haugsnes tanke er at softvaren i søkeprogrammet hans indekserer og katalogiserer alle mulige filer, også de som er knyttet til nettet gjennom «bruker til bruker»-prinsippet. Han er ikke glad for dommen mot Napster.

- Jeg synes prinsippet om fri deling av filer og informasjon på Internett må få leve. Man kan ikke sensure en søkemaskin, sier Haugsnes til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media