Fortsatt hett i Europa: Skrekk-værmelding for 2050 slår til nå

Hetebølgen er på topp fredag og lørdag, med temperaturer godt over 40 grader i Frankrike og Spania.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) trodde kanskje de hadde tatt hardt i, da de i 2014 gikk ut med en «værmelding» for Frankrike for 18. august i 2050.

FN-organisasjonen WMO hadde fått med seg den kjente værmelderen Evelyne Dhéliat på TV-kanalen TF1, i en kampanje med fiktive «nyhetsbulletiner» for å advare mot og forebygge global oppvarming.

Men allerede denne uka tangerer virkelighetens værmeldinger de brennhete nivåene i framtidsprognosen, med temperaturer godt over 40 grader .

Frankrike: Hett på fredag

En screenshot Dagbladet har fått tilsendt viser en MetDesk-prognose for onsdag denne uka. Denne lå ute mandag, bekrefter MetDesk overfor Dagbladet.

LIKE ILLE HER: Denne MetDesk-prognosen fra mandag for onsdag 26. juni viser temperaturer på samme glohete nivå som WMOs og Evelyne Dhéliats prognose for 2050. Foto: Screenshot
LIKE ILLE HER: Denne MetDesk-prognosen fra mandag for onsdag 26. juni viser temperaturer på samme glohete nivå som WMOs og Evelyne Dhéliats prognose for 2050. Foto: Screenshot Vis mer

Der angis temperaturene - som i Dhéliats prognose for 2050 - til over 40 grader flere steder i Frankrike, med et område mellom Lyon og Paris som det heteste med 44 grader.

Like ille blir det enkelte steder fredag, viser MetDesks prognose som ligger ute torsdag:

44 GRADER: MetDesks værprognoser for fredag viser brennhett vær i Frankrike - spesielt ved Marseille med 44 grader. Foto: Screenshot
44 GRADER: MetDesks værprognoser for fredag viser brennhett vær i Frankrike - spesielt ved Marseille med 44 grader. Foto: Screenshot Vis mer

Nær Marseille helt i sør vil temperaturen nå opp i 44 grader.

Lenger vest på Frankrikes middelhavskyst blir det nesten like hett, mens det i hele den sørlige halvdelen av landet blir temperaturer godt over 30 grader.

I Spania blir det hetest lørdag, med temperaturer på opptil 43 grader i innlandet sør for Madrid og rundt Zaragoza i nordøst.

Torsdag ble det satt ny juni-rekord med 41,0 grader i skyggen. Den høyeste temperaturen som noensinne er målt i Frankrike er 44,1 grader, skriver NTB. Den rekorden ble satt i den sørlige delen av landet under en hetebølge i august 2003.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

Statsmeteorologens forholdsregler

Dette stemmer ganske godt med Meteorologisk institutts prognoser.

- Hetebølgen er på sitt varmeste nå, med små endringer fra dag til dag, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Dagbladet.

Hun sier at det vil holde seg varmt gjennom helga i Frankrike, Spania og Italia.

- Så blir det litt mindre varmt fra mandagen av.

I Tyskland blir temperaturene lavere, rundt 35 på det varmeste ved Frankfurt på søndag, og deretter blir det mindre varmt utover i neste uke.

Ifølge Moxnes er det ikke så uvanlig med en hetebølge i Europa i løpet av sommeren, og noe man må være forberedt på hvis man reiser dit.

NORDMENN RAMMET AV HETEBØLGEN: Tre nordmenn forteller hvordan de opplever den voldsomme varmen som får Europa til å koke. Video: Privat. Vis mer

I så fall bør man ta sine forholdsregler:

- Det er varmest litt sent på ettermiddagen, fra klokka to til fem, så da må man tenke på om man skal oppholde seg litt mer innendørs med air condition på den tida, og være ute når det er mer behagelige temperaturer, og så man selvfølgelig drikke vann, sier Moxnes.

Hun gir følgende tips:

- Ute ved kysten er det alltid litt trekk fra havet.

SKUMMELT VÆR: - Det blir blodregn, forteller den hodeløse værmelderen. Tirsdag 31. oktober våknet britene opp til en ubehagelig, men godt mottatt værmelding. Video: Met Office Vis mer

Varmere og varmere

Moxnes tror WMOs «værmelding» for 2050 prøvde å beskrive en forandret normalsituasjon, da veldig høye temperaturer blir vanligere.

- Det er forskjell på det og at det er et unntak fra normalen, men det går jo den veien, med mer ekstremt klima på alle måter, sier Eldbjørg Moxnes.