Angrepet på Kongressen

- Fortsatt i fare

Kongressen gransker tidligere president Donald Trump og kretsen rundt ham for å komme til bunns i hva som skjedde da rasende Trump-tilhengere gikk til et voldelige angrep på kongressbygningen i Washington D.C. 6. januar 2021.

IKKE ENIGE: Ivanka Trump sier i et vitneavhør at hun ikke tror presidentvalget i 2020 ble stjålet fra faren, Donald Trump. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
IKKE ENIGE: Ivanka Trump sier i et vitneavhør at hun ikke tror presidentvalget i 2020 ble stjålet fra faren, Donald Trump. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Konspirasjonsteorien bak angrepet på den amerikanske Kongressen i fjor truer fortsatt demokratiet, advarer lederen av komiteen som har etterforsket angrepet, Bennie Thompson.

Demokratiet «står fortsatt i fare», heter det i utdrag fra åpningsinlegget til den demokratiske kongressrepresentanten, som ble offentliggjort like før de åpne høringene om kongressopprøret torsdag kveld amerikansk tid.

- Ikke over

- Konspirasjonen for å overstyre folkets vilje er ikke over. Det er folk i dette landet som tørster etter makt, men som ikke har verken kjærlighet eller respekt for hva som gjør USA storartet, sier Thompson, ifølge NTB.

På forhånd er det klart at komiteen ønsker å få fram en direkte forbindelse mellom Trump og det voldelige angrepet. Komiteen planlegger blant annet å vise videoer, som ikke er offentliggjort tidligere.

- Vi vil bringe det amerikanske folk tilbake til virkeligheten og volden for å minne dem på nettopp hvor grufullt det var, sier en rådgiver til CNN.

Sofistikert plan

Nestleder i komiteen, republikaneren Liz Cheney sier i sitt åpningsinnlegg at Trump hadde en «sofistikert plan i sju deler».

- Om morgenen 6. januar var president Donald Trumps intesjon å forbli president i USA til tross for det lovlige utfallet av valget i 2020 og som et brudd på den grunnlovsfestede forpliktelsen til å gi fra seg makta, sier Cheney.

NYE VIDEOER: Under kongresshøringen i USA natt til fredag 10. juni norsk tid ble det vist usette klipp fra stormingen av kongressen 6. januar 2021. Video: AP Vis mer

I åpningen av høringen viser også komiteen en video fra en lukket høring med Trumps justisminister Bill Barr.

- Jeg gjorde det klart at jeg ikke var enig i ideen om å si at valget ble stjålet. Jeg sa til presidenten at det var «bullshit», sier Barr i sitt vitneavhør.

Han gikk av som Trumps justisminister i desember 2020.

Også Trumps tidligere talsperson, Jason Miller, forteller i et annet videoklipp at Trump kort tid etter valget fikk høre at han hadde tapt valget i 2020 fra sine egne datafolk.

Tror på Barr

Selv Trumps egen datter, Ivanka Trump, erkjenner i et tredje videoklipp at hun ikke tror valget ble stjålet fra Trump. Hun blir konfrontert med Barrs vurdering av at det ikke har forekommet omfattende valgfusk som påvirket valgresultatet.

- Det påvirket mitt perspektiv. Jeg respekterer justisminister Barr, så jeg aksepterte det han sa, sier Ivanka i et lukket vitneavhør hun deltok i tidligere i år.

Dermed tar hun avstand fra faren, som fortsatt hevder at valget ble stjålet fra ham.

To vitner

Komiteen viser deretter en video som startet da folk fra den høyreekstreme gruppa Proud Boys marsjerte i Washington D.C.. Deretter fulgte klipp fra Trumps tale til «Stop the Steal»-folkemøtet som fant sted før stormingen, blant annet flere der han oppfordret visepresident Mike Pence til å ikke godkjenne valgresultatet.

I videoen var den stadig mer desperate radiokommunikasjonen til nødetatene lagt inn med tidsstempler, og videoen viste etter hvert volden som oppsto da Trump-støttespillerne gikk til angrep mot politibetjentene som forsøkte å holde stand mot hordene utenfor kongressbygningen, skriver NTB.

KOAS: Et år har gått siden Trump-tilhengeren stormet den amerikanske kongressen 6. januar 2021. Reporter: Christian Fjermeros / Video: AP Vis mer

Desperat

Flere av politibetjentene ba i videoene desperat om hjelp, og ifølge New York Times var flere av dem som var til stede, synlig beveget da den ble vist. Over 50 politifolk ble skadd i sammenstøtene, og mange har slitt med ettervirkninger etter angrepet.

Man kunne også se hvordan kongressrepresentanter og rådgivere måtte evakuere.

Deretter kom to vitner for å fortelle om sine opplevelser den mørke dagen.

Den ene er politibetjenten Caroline Edwards, som var blant de første som ble skadd da Trump-tilhengerne angrep. Offentligheten får også høre fra journalisten Nick Quested, som fulgte den høyreekstreme Proud Boys-organisasjonen under angrepet.

SAVNER: Clemeen Connolly deltar på årets CPAC-konferanse i Orlando. Hun savner Donald Trump som president. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

De neste to ukene vil komiteen holde ytterligere fem åpne høringer i beste sendetid. Alle de store TV-kanalene, unntatt Fox News, viser høringene direkte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer