FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, har historie fra fosterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober, etter en storstilt jakt over store deler... Vis mer

Fortsatt ikke avhørt av belgisk politi

Drapssiktede Makaveli Linden er mistenkt for å også ha begått et drap i Belgia. Når han skal avhøres om dette, er uklart.

Belgisk politi tror den 58 år gamle klesdesigneren Johanna Jostameling ble drept den 21. oktober, samme dag som drapssiktede Maklaveli Lindén ble etterlyst verden over for drapet på Heikki Bjørklund Pallto.

Jostameling ble funnet drept i sin egen leilighet i sentrum av byen Mechelen 24. oktober i år, dagen etter at Lindén ble pågrepet.

Skal avhøres

Talspersonen for påtalemyndigheten i Mechelen, Nele Poelmans, bekreftet overfor Dagbladet forrige uke at Lindén er mistenkt for drapet.

Belgiske påtalemyndigheter har i en uke varslet at de ønsker å reise til Frankrike, der Lindén sitter fengslet, for å avhøre ham.

- En dommer fra påtalemyndigheten skal dra til Frankrike for å gjennomføre avhør. Når dette skjer vil vi ikke si noe om, sier talsmann for påtalemyndigheten i Belgia til Dagbladet onsdag.

FENGSLET: Makaveli Lindén er fengslet i Frankrike. Nå har norske myndigheter 40 dager på seg til å begjære ham utlevert. Foto: Christian Roth Christensen. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Politiadvokat Christian Hatlo forteller Dagbladet i dag at avhøret fortsatt ikke har blitt gjennomført.

- Vi har imidlertid fått indikasjoner om at det er i ferd med å skje snart, sier han.

Lindéns forsvarer, Øystein Storrvik, har ingen kommentrarer til dette.

Lindén er siktet for å drapet på Heikki Bjørklund Pallto på Majorstua i Oslo den 15. oktober. Lindèn har i avhør erkjent straffskyld etter siktelsen, og forklart at 24-åringen var et tilfeldig offer. Han har også erkjent straffskyld for et grovt ran tidligere samme dag.

Begjært utlevert

Hatlo forteller at norsk politi har samarbeidet med belgisk politi i saken.

- De har fått opplysninger fra vår etterforskning, sier Hatlo.

Norske myndigheter har begjært drapssiktede Makaveli Lindén (20) til Norge, men de vet ennå ikke når 20-åringen eventuelt kan bli utlevert.

- Vi vet at utleveringsbegjæringen har kommet til de rette myndighetene i Frankrike, men fått tilbakemeldinger på at det kan ta tid. Vi har allerede purret, men begjæringen må gå systemets gang, sier politiadvokat Christian Hatlo.

- Vi har fått et tidsanslag på at det kan ta en til to måneder, tilføyer han.

- Observert i byen

Den 58 år gamle klesdesigneren Johanna Jostamelin skal ha blitt knivstukket flere ganger i sin leilighet i Mechelen.

Det var utleier som tok seg inn i boligen da ingen hadde hørt fra kvinnen på flere dager og fordi volumet på tv-en sto på veldig høyt, skriver avisa Nieuwsblad.

Ifølge avisa var både penger, bankkort og mobiltelefon borte.

Nieuwsblad skriver at hennes dødsfall var et mysterium fram til koblingen til Lindén ble bekreftet.

Ifølge avisa HLN ble Lindén først lagt merke til på en sykkelsti i den belgiske byen Mechelen. Han kan også ha vært involvert i et ran nær togstasjonen Nekkerspoel natt til søndag 21 oktober.

Samme dag ble han angivelig fanget opp av overvåkningskameraer i sentrum av byen og signaler fra hans telefon dukket også opp.

Elektroniske spor

Lindén skal ha slått på telefonen for første gang siden han forlot Skandinavia, skriver avisa. Det er nettopp disse overvåkningskameraene og signalet fra telefonen skal koble Lindén til drapet, hevder HLN.

Det er også grunn til å tro at han beveget seg mot Mechelen-stasjonen i nærheten av der offeret, Johanna Jostameling, bodde. Hvordan de to møttes, og om hun eventuelt var på feil sted til feil tid, blir fortsatt etterforsket.

ETTERLYSNING: Politiet holdt fredag pressekonferanse om drapet på Majorstua, hvor de blant annet etterlyser en mann gjennom bilder. Video: John Terje Pedersen Vis mer